Actualitate
În România, numărul femeilor bătute de parteneri A CRESCUT
În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei. În România, 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani.
Sursă foto: https://ama.com.auPar a fi doar niște cifre, dar acestea au rolul să ilustreze o realitate dramatică pe care autoritățile o privesc de cele mai multe ori, impasibile. La o simplă căutare pe internet, rezultatul este unul înfiorător. Doar în anul 2015 în evidența Poliției Române au figurat 33.317 cazuri de violență în familie. În 104 dintre acestea, victimele au fost ucise.
Din păcate, acestea sunt doar cazurile de care se știe. Foarte multe femei nu apelează la ajutorul poliției în cazul agresiunilor din partea partenerului. Unele, care într-un final se încumetă să plece, să lase în spate o viață plină de chin, ajung sub protecția Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. În Cluj, în momentul de față, trei femei și-au găsit refugiu în casa specială pentru femei agresate de parteneri, împreună cu copii lor. Însă ele pot sta acolo doar pentru o perioadă scurtă, dar, din păcate, altele le iau locul în cel mai scurt timp. Violența nu se termină niciodată, mai ales pentru că majoritatea românilor consideră că e normal ca bărbatul să își lovească partenera, în cazul în care aceasta „o cere”.
„Ce avem în momentul de față în centru sunt trei mame care au avut de suferit de pe urma relațiilor cu soții sau concubinii, împreună cu patru copii. Noi avem un centru care funcționează în cadrul DGASPC într-o locație de pe raza județului și acolo oferim adăpost pentru aceste mame. Numărul fluctuează. Ele vin, pleacă. Noi oferim la nivelul centrului nostru de violență domestică toate serviciile acreditate, începând de la partea de găzduire, parte de consiliere psihologică, suport pentru copii în cazul în care e vorba de înscriere la școală pentru perioada șederii”, a spus Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj.
Numărul femeilor bătute a crescut în 2018
Numărul femeilor bătute a crescut în anul 2018 cu peste două mii de cazuri.
„Totalul infracțiunilor a crescut în 2018 față de 2017 cu 2.200 de cazuri. Cea mai mare frecvență o au faptele încadrate la art. 193 CP Loviri sau alte violențe, respectiv 56% din total în 2017 și 58% din total în 2018 iar creșterea numărului acestor infracțiuni între ultimii doi ani este de 2.336 de cazuri. Observăm faptul că numărul de victime adulte femei crește în anul 2018 cu 2.038 în timp ce numărul de agresori adulți bărbați cu 1.981”, informează „Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”.
Vizibilitatea fenomenului este în creștere
Fiindcă majoritatea situațiilor de agresiune au loc într-un cadru intim, la domiciliu, este dificil să spunem cu exactitate care este numărul real al femeilor abuzate. Însă, fenomenul are o vizibilitate din ce în ce mai mare.
„Din punctul de vedere al locului de desfășurare spațiul publlic / spațiu privat constatăm că 81% dintre infracțiuni se petrec în domiciliu. Doar 2.647 de victime din totalul de 23.001 sunt rude mai îndepărtate, cu alte cuvinte 88% dintre victime sunt soții / soți, concubine / concubini, fiice / fii sau părinți. Dar creșterea numărului de cazuri, conform cu studiile de specialitate internaționale, reflectă deocamdată doar o creștere a vizibilizării fenomenului ca urmare a conștientizării situațiilor, a accesului la informațiile despre soluțiile existente și a încrederii în instituții”, mai informează „Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”.
23.001 de persoane au fost victime ale infracțiuni de lovire sau alte violențe.
47% dintre cazuri au avut loc în mediul urban
53% dintre cazuri au avut loc în mediul rural
81% dintre infracțiuni au fost comise la domiciliu
19% dintre infracțiuni au fost comise în spațiul public
În 69% dintre cazuri, victima îi este agresorului partener/ă.