Actualitate
Când va intra buldozerul pe strada Bună Ziua?
Proiectul de modernizare a străzii Bună Ziua, anunțat cu surle și trâmbițe de municipalitate, acumulează deja luni de întârziere și nici măcar nu a început.
De doi ani de zile, conducerea Primăriei Cluj-Napoca vorbeşte despre lărgirea străzii Bună Ziua, se caută cele mai bune soluţii pentru descongestionarea traficului sau se discută despre exproprierea terenurilor din zonă.
Consilierii locali au aprobat, marți, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru “supralărgirea și modernizarea străzii Bună Ziua”.
“Strada Bună Ziua începe de la intersecția cu Calea Turzii și se termină la intersecția cu străzile Măceșului-Trifoiului-Fagului. Situația actuală a străzii este una nesatisfăcătoare din punct de vedere al condițiilor de trafic și a posibilităților de asigurare a unei siguranțe în circulație. Necesitatea și oportunitatea investiției sunt argumentate de aglomerația și ambutejale care se produc pe această stradă, raportată la condițiile generale de circulație actuale”, transmite municipalitatea.
Studiile de circulație întocmite pentru zona Bună Ziua au relevat faptul că pe configurația stradală existentă de două benzi carosabile se atinge capacitatea maximă de circulație. În plus, rețeaua stradală existentă, adiacentă străzii Bună Ziua, este formată din străzi înfundate la care accesul se face doar din Bună Ziua.
“Urmare a consultării populației s-a arătat un interes foarte crescut și pentru realizarea pistelor de biciclete. În concret, lărgirea străzii este necesară pentru creșterea capacității de circulație și realizarea de benzi de biciclete care să ofere o alternative la circulația cu autovehicule. Prin soluția tehnică propusă se urmărește execuția lucrărilor de supralărgire și modernizare a străzii, realizarea unei structure rutiere noi pe zona carosabilului, trotuarelor și a accesului la proprietăți”, se arată în proiectul de hotărâre.
Primarul Emil Boc spune că va mai dura până când buldozerul va trece la realizarea lucrărilor.
“Domnul viceprimar Tarcea a luat acest proiect dintr-o fază în care nimeni nu mai credea că acest teren, Bună Ziua, va reveni la Primărie vreodată, având în vedere cât a stat la Guvern. Acest proiect este unul major care va schimba calitatea vieții oamenilor din zona Bună Ziua. Astăzi este un pas important, vor urma niște pași accelerați în perioada următoare pentru că, din nefericire, mai sunt niște etape tehnice care trebuie parcurse la cadastru, aprobarea în Consiliul Local, exproprieri, validarea lor în Consiliul Local, consemnarea banilor, după care trecerea efectivă la realizarea lucrărilor pe strada Bună Ziua. Sunt câteva proceduri tehnice până va ajunge, efectiv, buldozerul să poată lucra. Legea nu o putem schimba. Procedurile trebuie respectate. Astăzi, pentru prima dată, putem rezolva o problemă de circulație, o problemă de calitatea vieții, o problemă care ține de soarta a zeci de mii de clujeni care trăiesc într-o zonă importantă a orașului și care în urma acestui proiect vor beneficia de o calitate a vieții mai bună”, a spus Boc.
Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, după modernizare, strada Bună Ziua ar urma să aibă 3 benzi de circulație (2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii), pistă de biciclete, 2 trotuare. Anul trecut, Tarcea declara că în primăvara lui 2019 vor demara lucrările pentru lărgirea străzii Bună Ziua.
“Profilul străzii va fi format din trei benzi de circulație. Pe fiecare parte a străzii carosabile se vor amenaja trotuare și piste de biciclete. Această investiție va duce la creșterea standardelor de viață, creșterea nivelului de siguranță pentru bicicliști, deplasări mai rapide și creșterea accesibilității în zonă”, transmite Primăria Cluj-Napoca.
Valoarea totală a investiției se ridică la 19,7 milioane de lei. Durata de realizare este de 12 luni, iar finanțarea se va face din bugetul local.
Mai mult, pentru descongestionarea traficului în zonă, Primăria Cluj-Napoca mai are în vedere și amenajarea a 2 sensuri giratorii: la intersecţia străzilor Bună Ziua-Măceşului-Trifoiului și la intersecţia străzilor Calea Turzii-Mihai Românul.
În 2017, municipalitatea dădea o lovitură dezvoltatorilor imobiliari din zonă sistând eliberarea autorizațiilor de construire din cauza încărcării foarte mari a traficului.