Actualitate
Luxul nobililor din Transilvania în secolul XVII-XVIII. Expoziție inedită la Muzeul de Istorie
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunţă deschiderea expoziţiei ,,CORNUL ABUNDENŢEI. LUXUL ÎN LUMEA NOBILIARĂ TRANSILVĂNEANĂ’’. Evenimentul inaugurează ”Anul comorilor la MNIT” şi reuneşte cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabă din colecţia muzeului.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 17 mai 2019, ora 19.00, la Muzeul de Istorie al Transilvaniei.
„Titlul acestui eveniment expoziţional nu a fost ales întâmplător - Cornul abundenţei a fost asociat mereu cu bogăţia şi cu belşugul şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru decorarea obiectelor de lux. Luxul şi imaginea erau la fel de importante pentru nobilimea din Transilvania secolelor XVII-XVIII ca şi pentru cea de la curţile aristocratice europe şi aveau aceeaşi încărcătură simbolică, a afişării statutului social, multe dintre obiectele expuse având poveşti care merită cunoscute, susţin organizatorii expoziţiei”, transmit reprezentanții MNIT.
Printre cele mai spectaculoase obiecte expuse se vor număra rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur şi de argint, care au revenit la strălucirea lor de altădată cu ajutorul specialiştilor noştri în restaurare şi al partenerilor de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
În sălile muzeului vor putea fi admirate brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, emailate sau decorate cu pietre preţioase, arme, piese de harnaşament şi alte obiecte militare de paradă, menite să reflecte fastul lumii nobiliare din Transilvania premodernă. În cadrul vernisajului, va avea loc şi o demonstraţie de stil şi îndemânare a stiliştilor de la Headline Studio & Academy, care şi-au propus să refacă câteva dintre coafurile complicate pe care le purtau nobilele doamne în perioada barocă şi rococo, pentru a aduce un crâmpei din atmosfera unei perioade a luxului şi complexităţii artistice.
,,Şi veştile bune nu se opresc aici, expoziţia ,,CORNUL ABUNDENŢEI. LUXUL ÎN LUMEA NOBILIARĂ TRANSILVĂNEANĂ’’ este una dintre manifestările importante din agenda muzeului pentru acest an, pe care l-am numit ,,Anul comorilor la MNIT’’ şi va fi şi expoziţia fanion a Nopţii Muzeelor (18 mai), eveniment care va fi aşa cum am mai subliniat, un adevărat Regal cultural, aducând la acelaşi numitor: expoziţii deosebite, scena de teatru, muzica nobilă, ideile creative şi nu în ultimul rând publicul’’ ne asigură Felix Marcu, managerul MNIT.
Acest ,,tabloul de epocă’’ va fi pus în valoare de un Recital Baroc sustinut de artiștii Operei clujene: Lorena Puican, soprană și Titus Pop, bariton, Vlad Ioan Baciu, vioară, Vlad Rațiu, violoncel și Larisa Pentea, clavecin. Recitalul are ca invitate speciale pe soprana Rodica Vica și pe actrița Elena Ivanca.