Actualitate

Turismul din țară are, pentru prima dată, o Lege! România, tot mai atractivă pentru turiști?

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Turismului, a adoptat, luni, cel mai important act normativ în domeniul turismului.

În actul normativ sunt prevăzute înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD), Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR), dreptul de preferință în închirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre, precum și redeschiderea birourilor externe de promovare turistică.

„Era nevoie urgent de o actualizare a cadrului legislativ, vechi chiar și de 20 de ani, în condițiile în care domeniul a evoluat în ultima perioadă datorită inovațiilor tehnologice. Tocmai pentru că foarte multe vacanțe sunt planificate online, am introdus în acest act normativ și obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate/neînregistrate. Putem spune că avem un act normativ care simplifică legislația din acest sector, dar care este extrem de important având în vedere că urmărește și colectarea de date statistice corecte despre circulația turiștilor din România, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.


Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România, introdus prin legea turismului, va asigura o radiografie a reală a gradului de ocupare a structurilor de primire turistică.

Legea turismului prevede și descentralizarea unor competențe ale Ministerului Turismului, măsură care vine în sprijinul mediului privat. Astfel, clasificările unităților de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea pârtiilor și traseelor turistice și autorizarea plajelor vor fi emise de autoritățile locale. De asemenea, în Legea turismului sunt și noutăți pentru domeniu, așa cum sunt și noile metode de control de tip „mistery-guest”. Aceasta este o măsură în plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura că nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzătoare.


Legea turismului atinge încă un aspect prevăzut în Programul de Guvernare, respectiv reînființarea birourilor externe de promovare turistică, astfel încât să fie stabilită legătura directă între România și turoperatorii internaționali.

România, tot mai atractivă pentru turiști?

Turismul românesc atrage tot mai mulți bani, iar orașele și stațiunile din România sunt tot mai căutate de turiști, susțin cei de la Ministerul Turismului. Numărul vizitatorilor străini care au ajuns în țara noastră în luna aprilie a cunoscut o creștere importantă, de 9,3 procente, față de aprilie 2018. Toate acestea în timp ce numărul românilor care au plecat în afara țării a scăzut cu 1,3%, în aceeași perioadă.


Cea mai remarcabilă creștere a fost înregistrată la capitolul înnoptărilor în structurile de cazare autorizate, care au înregistrat o majorare de 9,9% față de aprilie 2018, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică.

„Măsurile guvernamentale de stimulare a turismului au fost confirmate de creșterea numărului de turiști în România. Și în această lună, INS a comunicat noi majorări atât ale numărului de persoane care au intrat în țara noastră, cât și ale celor care s-au cazat în unitățile autorizate. Sunt date care dovedesc faptul că reducerea semnificativă a fiscalității în sectorul turistic, acordarea voucherelor de vacanță, relaxarea condițiilor de acordare a finanțărilor pentru investițiile din turism și măsurile de susținere a sectorului balneo au fost decizii menite să dezvolte turismul românesc”, a precizat Bogdan Trif.


Aceleași creșteri impresionante au fost înregistrate și per total, de la începutul anului până la finalul lunii aprilie, când numărul înnoptărilor a crescut cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

abonare newsletter