Actualitate
„A fi sau a nu fi” vinovat? Hamlet a fost judecat la Teatrul Național din Cluj
Un proiect unic în țară a luat naștere la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Spectacole inedite, oarecum improvizate, prin care personaje celebre ale lumii teatrului sunt judecate pentru crimele pe care le-au comis. Hamlet a fost primul pus în fața juraților.
Spectacolul dorește să fie o alternativă teatrală, o căutate a ceea ce este dincolo de clasic, a actorului Ionuț Caras, care de data această se pune în postura de regizor. Obișnuit cu evenimentele teatrale inedite, fiind, împreună cu colegul său Matei Rotaru, inițatorului proiectului „Texte bune în locuri nebune”, Caras a acceptat provocarea directorului Mihai Măniuțiu să creeze un gen de spectacole-confruntare, dueluri verbale. Aceste genuri de spectacole sunt de succes în SUA, însă prea puțin cunoscute la noi în țară. Astfel, prin acest proiect se lansează o provocare.
Primul episod, Procesul lui Hamlet, a avut loc marți pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca.
„Toți vor să îl joace pe Hamlet”
Ionuț Caras, în rolul de „maestru de ceremonii”, a trecut publicul prin povestea lui Hamlet, chiar dacă aceasta este arhicunoscută. „Toți vor să îl joace pe Hamlet”. Așa și-a început actorul, trecut în rolul de regizor, pledoaria, spunând că rolul lui „Hamlet” este unul dintre cele mai râvnite de către actori, fiindcă este dramatic. Însă, după spusele artistului, toți îl joacă, fiindcă actorilor nu le-a fost ucis tatăl și nu caută să îl răzbune.
Având în spate cadre vizuale foarte originale, cu imagini-simbol interesante, realizate de Lucian Matei, povestea a început să curgă.
Judecata lui Hamlet
Punctul de interes al spectacolului era scena în care Hamlet îl omoară pe Polonius, crezând că este Claudius. Astfel, momentul a fost pus în scenă de către actorii Teatrului Național din Cluj, distribuția fiind: Hamlet - Cosmin Stănilă, Gertrude - Irina Wintze, Polonius - Cristian Grindean
Pe baza acesteia a început procesul pentru care Hamlet a fost judecat. Publicul trebuia să decidă, în urma vizionării scenei, dar și după ce i-au ascultat pe procuror (Roxana Mândruțiu) și pe avocatul apărării (Gabriela Groza), dacă Hamlet va fi exilat în Anglia sau va primi condamnarea la moarte.
Astfel, pe scenă au urcat Roxana Mândruțiu și Gabriela Groza, specialiste în drept. Fiecare, cu argumente solide, dar și cu idei care să sensibilizeze publicul, au încercat să convingă juriul (publicul) să facă alegerea corectă. S-a vorbit despre onoare, despre posibilitatea de a-ți face dreptate singur, despre principiile secolului al XVII-lea.
În final, publicul a trebuit să decidă: Hamlet va fi trimis în exil sau va fi executat? Fiecare spectator a primit la intrare un cartonaș alb și unul negru. Cel alb însemna viață pentru Hamlet, în timp ce cartonașul negru îl trimitea la moarte.
Juriul a votat. Au fost undeva la 50 de cartonașe negre și peste 200 de cartonașe albe. Soarta lui Hamlet a fost decisă: a fost exilat în Anglia. Desigur, acesta a fost un rezultat posibil, poate, la următorea reprezentanție, publicul va dori ca personajul să fie executat.
Părerea unui profesionist
Prezent în sala de spectacol, în primul rând, judecătorul clujean Cristi Danileț a ridicat cartonașul negru, spunând că avocatul apărării a reușit să-i sensibilizeze pe cei din public.
„A fost un proces inedit, pentru că a participat și publicul la jocul de pe scenă și au fost prezente foarte multe elemente juridice care pot fi utile publicului, deci elemente de drept actuale. Este adevărat că în România nu avem pedeapsa cu moartea, însă argumentația juridică a fost corectă și din punct de vedere al apărării, dar și a acuzării. Cred că publicul a judecat mai degrabă emoțional. De asta este bine în procesele de genul acesta să evităm prezența juraților. Adică aș încredința o astfel de sarcină, de a da verdictul, cuiva profesionist, unui judecător de carieră. Fiindcă jurații sunt influențați emoțional și câștiga acuzarea sau apărarea, în funcție de care dintre avocați produc emoții mai puternice juriului”, a spus Cristi Danileț.
Hamlet a fost primul din seria de procese care doresc să fie puse în scenă pe viitor, următorul personaj care va fi la mila publicului este Manole. Ce pedeaspă ar trebui să primească pentru zidirea Anei? Vom vedea la următorul proces.