Actualitate

Autostrada-muzeu Gilău-Nădăşelu, real pericol! Asfaltul cedează, malurile se surpă

Deschisă traficului în urmă cu doar un an, bucata de autostradă dintre Gilău și Nădășelu – vestita „autostradă muzeu” – o ia deja la vale.

Autostrada-muzeu Gilău-Nădăşelu, real pericol pentru șoferi! Asfaltul cedează, malurile se surpă Autostrada-muzeu Gilău-Nădăşelu, real pericol pentru șoferi! Asfaltul cedează, malurile se surpă

Asfaltul plin de petice cedează pe zi ce trece, în timp ce malurile se surpă. Pe bucata de numai opt kilometri sunt impuse restricţii de viteză ca pe un drum naţional, iar şoseaua de mare viteză se termină în câmp. De asemenea, pe o porţiune lungă de câţiva metri muncitorii au fost nevoiţi să înlocuiască asfaltul turnat în urmă cu nici un an, însă problema nu pare să se fi rezolvat. Crăpăturile mari din rigolele de scurgere ne arată că autostrada se surpă puţin câte puţin în fiecare zi, potrivit observator.tv.

„Au apărut nişte denivelări şi atunci cei de la UMB au intervenit acolo şi au rezolvat. Au frezat, practic, pe 19 metri şi au rezolvat această denivelare. Intervenţia s-a făcut pe banii constructorului pentru că se află în perioada de garanţie”, a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.


Colac peste pupăză, pentru că circulaţia nu se mai desfăşoară în condiţii de siguranţă la 130 km/h, în unele locuri limita de viteză a fost redusă la jumătate. Pe lângă asta, pentru ca şoferii să evite zonele cu probleme, au fost montate şi balize care să devieze traficul pe o singură bandă. Totodată, la capătul frânturii de autostradă, care funcţionează mai mult ca o centură a Clujului, o nouă surpiză îi aşteaptă pe şoferi: drumul se termină brusc, într-un câmp!

Deşi șoseaua ar trebui să ajungă până în judeţul Bihor, nu prea există şanse ca acest lucru să se întâmple în următorii ani. Cei de la Drumuri au scos la licitaţie proiectarea următorului lot de doar 16 km abia în urmă cu câteva luni. „În acest moment, contractul se află în faza de răspuns la clarificări. Dacă nu vom avea acea sarabandă a contestaţiilor, atunci putem spune că până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor vom putea semna contractul”, a precizat Alin Șerbănescu.


Lucrările la Gilău-Nădășelu, segment de pe Autostrada Transilvaniei, au început în 2014 şi au durat trei ani, până în 2017. Tot atunci a căpătat și numele de „autostradă muzeu”, pentru că a mai durat un an până să fie dată în folosinţă. În lipsa podului peste Someş, terminat abia în 2018, lotul nu a fost conectat cu tronsonul Gilău – Câmpia Turzii. Costurile de construcţie s-au ridicat la 59 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Pericol major pe Autostrada Transilvania. Tronsonul Gilău-Nădăşelu a luat-o la vale


CITEȘTE ȘI: Gilău-Nădășelu va fi conectată la Autostrada Transilvania. La sfârșitul lunii va fi făcută recepția lucrărilor de la Gilău

abonare newsletter