Actualitate

Rampele temporare de gunoi construite de RADP Cluj răsar ca ciupercile după ploaie

Gunoaiele clujenilor sunt depozitate la așa zisele rampe temporare construite de RADP Cluj (unde de 4 ani se depozitează deșeuri), rampe care tind să devină permanente. Instituţia a primit deja undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru construirea celei de-a cincea platforme pe lângă cele patru existente deja. Reamintim că la Pata Rât trebuia să fie o singură rampă funcţională pentru doar câteva luni.

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, prin directorul Ion Pantelimon, a cerut  Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) efectuarea evaluării impactului asupra mediului şi continuarea procedurii privind emiterea aprobării pentru proiectul „amenajare platformă colectare deşeuri reciclabile nepericuloase”.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj a decis că acest proiect nu se supune evaluării impactului asupra mediului. Printre motive s-au numărat faptul că imobilul este situat în afara perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural – urbanistice şi lucrările prevăzute nu au legătură cu corpurile de apă de suprafaţă.


“Pentru evitarea sau prevenirea eventualelor efecte negative semnificative asupra mediului trebuie respectarea proiectului propus care prevede executarea de lucrări de amenajare a unei platforme de colectare deşeuri reciclabile nepericuloase în vecinătatea platformei de stocare temporară a deşeurilor gestionată de RADP Cluj-Napoca, iar suprafaţa terenului studiat este de 32333 mp, iar suprafaţa platformei betonate propuse este de 10404 mp”, transmite APM.

Potrivit RADP, structura platfomei este alcătuită din placă din beton cu grosimea de 20 cm, strat de piatră spartă, cu grosimea de 12 cm; strat de balast de 25 cm; împrejmuirile spre spaţiul public vor avea înălţimea maximă de 2.20 m; unde terenul este necorespunzător şi unde se va considera necesar, stratul de fundaţie se va suplimenta; platforma va fi realizată cu rigole cu dren pentru asigurarea colectării apelor pluviale.


“Pe platforma propusă se vor colecta de la platforma de stocare temporară a deşeurilor şi se vor depozita următoarele categorii de deseuri: ambalaje de hârtie şi carton (90.000 kg/lună), ambalaje de materiale plastice (85.000 kg/lună), deşeuri din construcţii şi demolări (620.000 kg/lună), RDF (950.000 kg/lună). La finalizarea lucrărilor se vor aduce la starea iniţială toate zonele afectate de lucrări/terenuri ocupate temporar”, susţine RADP Cluj.

Reamintim că la începutul lunii iulie, RADP Cluj a cerut de la Primărie și a obținut tarife de trei ori mai mari pentru stocarea gunoaiele pe aceste rampe temporare.


Tariful pentru activitatea de stocare temporară s-a modificat de la 77 lei/tonă (fără TVA) la 204,94 lei/ tonă (fără TVA).

RADP Cluj-Napoca spunea că are nevoie de bani deoarede are cheltuieli cu utilajele, cu combustibilul, cu forța de muncă, ținând să precizeze că de aproape 4 ani se depozitează deșeuri pe acele rampe temporare, rampe care și-au atins capacitatea maximă.


În ultimii doi ani, la rampa de gunoi de la Pata Rât aparținând Primăriei Cluj-Napoca au avut loc 25 de incendii, jumătate din ele puse intenționat, în care au ars aproape 50.000 de tone de deșeuri.

Cercetările polițiștilor au arătat că dintre cele 25 de incendii izbucnite la această rampă în 2017 jumătate au fost intenţionate, 7 au avut ca şi cauză autoaprinderea, iar 4 au avut alte cauze. Cu Cu alte cuvinte, autoritățile nu găsesc de ani buni vinovații motivând că “dosarele sunt în lucru”, timp în care clujenii respire zilnic un aer poluat.


Pentru respectarea prevederilor din autorizaţia de mediu, reprezentanții RADP Cluj au încheiat un contract cu firma SC Eco-Bihor în vederea relocării unei cantităţi de deşeuri municipale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter