Actualitate
Garda Forestieră Cluj: 5.700 de copaci tăiați ilegal. S-a încercat blocarea controalelor!
Controalele efectuate în ultimul an şi jumătate, unde au fost semnalate tăieri masive de arbori, au scos la iveală peste 5.700 de arbori tăiați ilegal!
Garda Forestieră Cluj: 5.700 de copaci tăiați ilegal. S-a încercat blocarea controalelor!, sursă foto: arhivăControalele efectuate în ultimul an şi jumătate la Ocolul Silvic Cormaia-Anieş din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde au fost semnalate tăieri masive de arbori, au scos la iveală 5.773 de cioturi provenite din tăieri ilegale şi un prejudiciu total care depăşeşte 2,7 milioane lei, potrivit unui comunicat al Gărzii Forestiere Cluj. Fondul forestier afectat de aceste tăieri este situat în Munţii Rodnei.
Garda Forestieră Cluj a comunicat pentru prima dată public despre acest control la sfârşitul lunii septembrie, atunci când a anunţat că verificările nu erau finalizate, dar că până în data de 13 septembrie fuseseră identificate deja 3.350 de cioturi provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de aproximativ 3.000 de metri cubi, iar prejudiciul fusese estimat la peste un milion de lei.
La finalul controlului, au fost găsite 5.638 de cioturi provenite din tăieri ilegale în fondul forestier proprietate publică a oraşului Sângeorz-Băi, cu un volum de peste 4.500 metri cubi, şi 135 – în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice, cu un volum de circa 35 metri cubi. De asemenea, s-a constatat că fondul forestier a fost redus cu circa 5.160 de metri pătraţi, pentru care a fost calculat un prejudiciu reprezentând taxa pe care statul ar fi trebuit să o încaseze pentru scoaterea definitivă a unei astfel de suprafeţe din fondul forestier naţional.
Cumulat, prejudiciul a fost calculat la peste 2,7 milioane lei, iar rezultatul controlului a fost trimis către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, urmând să fie sesizat din nou Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud. Potrivit comunicatului de presă al Gărzii Forestiere Cluj, o parte din personalul ocolului silvic vizat de anchetă ar fi încercat să îngreuneze şi să încetinească activităţile de control.
Cum s-a încercat blocarea controalelor
„În timpul efectuării controalelor, s-a constatat că parte din personalul angajat al Ocolului Silvic Cormaia Anieş RA a încercat să încetinească şi să îngreuneze activităţile de control, cum este cazul pădurarului titular al Cantonului nr. 7 Valea lui David, care a declarat în scris că nu a identificat nimic în neregulă cu ocazia patrulărilor în canton, iar ulterior a refuzat să participe la verificările în teren, precum şi la predarea cantonului către alt personal silvic, încălcând prevederile din HG nr.1.076/2009 pentru aprobarea Regulamentului de pază a fondului forestier”, se arată în comunicat.
Garda Forestieră Cluj mai informează că, în data de 18 octombrie, Ministerul Apelor şi Pădurilor a emis avizul prin care a fost revocat din funcţie şeful Ocolului Silvic Cormaia-Anieş şi că se va constitui parte civilă în acest dosar, în vederea recuperării prejudiciului.
Controalele la acest ocol silvic au demarat în vara anului 2018, în urma unei sesizări anonime primite prin poşta electronică spre finalul anului 2017, întârzierea fiind motivată de cei de la Garda Forestieră de condiţiile meteo nefavorabile şi de faptul că erau semnalate tăieri ilegale de arbori pe raza ocolului, fără a fi indicat un loc exact.
Controalele s-au oprit odată cu căderea zăpezii anul trecut şi ar fi trebuit reluate în primăvara acestui an de către reprezentanţii Ocolului Silvic Cormaia-Anieş, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece pădurarul care avea în responsabilitate cantonul Valea lui David a refuzat să participe la verificările din teren şi a susţinut, în scris, că nu a identificat probleme în acea zonă. Verificările au fost reluate în luna iulie, cu participarea reprezentanţilor Gărzii Forestiere Cluj, şi au fost finalizate în luna noiembrie.
CITEȘTE ȘI: Clujul, CAMPION la infracțiuni de natură silvică! Județul este în frunte la tăierile ilegale