Actualitate
Copaci tăiaţi pe Victor Babeş. “Zeci de mii de oameni trec prin zonă, nicio reacţie”
Deputatul independent Adrian Dohotaru face o nouă sesizare la autoritățile locale cu privire la cei 25 de copaci tăiați din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca.
Dohotaru spune că cei 25 de arbori sănătoşi nu pot fi lăsaţi “tăiaţi degeaba”, iar decizia de tăiere ar fi venit de la Primărie.
“Fără decizia Primăriei, copacii nu puteau fi tăiați. Dacă înainte am arătat imaginea de pe strada Clinicilor cu copacii rași cu scopul de a reabilita gardul și ca să se vadă clădirea proaspăt renovată, acum arăt de pe str. Victor Babeș. Primăria, UMF, Agenția de Protecția Mediului au dezinformat spunând că taierile din curtea UMF se pot face la decizia Primăriei pentru că există o prevedere în Codul Civil care spune că un copac la sub doi metri se gard poate fi tăiat la cererea vecinului. Au uitat să spună că asta se aplică pentru proprietăți private, nu publice. Dar surpriză! La o privire mai atentă, am văzut copaci tăiați și la peste doi metri de gard, care nu deranjau lucrările de reabilitare a gardului. Asta arata că UMF i-a taiat pentru că ei considerau ca acești copaci nu pun în valoare clădirea în curs de renovare. Totuși, am o nelămurire. Dacă pe cele două străzi au trecut zeci de mii de oameni în ultimele săptămâni, de ce nu a reacționat mai nimeni printr-o sesizare? Nu acuz, constat, mai ales că simt că obosesc să reacționez la astfel de situații de vreo 15 ani”, susţine Dohotaru.
Parlamentarul mai spune că “deşi nu a rezolvat problema, sesizarea a fost de a arăta ce era fals în argumentarea Primariei”.
„Ei au zis că acești copaci sunt un pericol public, ceea ce e neadevărat. Au mai zis că toți erau la sub doi metri de gard și erau pericol pentru trecătorii de pe trotuar, ceea ce e fals. Dar sesizarea a fost tardivă. Visez la o lume în care nu mai sunt nevoit să le fac pentru ca le fac alți cetățeni care nu mai permit abuzurile, ca să nu mai fie doar câțiva activiști de serviciu în Cluj, dar și pentru că avem consilieri locali, funcționari mai competenți, administrații mai performante care își fac treaba”, a conchis Dohotaru.
La prima sesizare, parlamentarul clujean susţinea ca arborii să poată fi tăiați “a fost nevoie de o decizie de la Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei și de un aviz de la Agenția de Protecția Mediului”.
„Primăria nu cunoaște legea, care se aplică proprietarilor privați, nu domeniului public”, afirmă Dohotaru, care avertizează asupra faptului că, pe baza acestui precedent, proprietarii privați vor dori să își taie copacii sănătoși din curți, iar dacă sunt la sub doi metri de gard, Primăria va aproba tăierile „în neștire”.
„Este nevoie de o conducere mai profesionistă la Spații Verzi, e clar. Dar avem nevoie și de o Lege nouă a Spațiilor Verzi, pe care am inițiat-o, și la care Parlamentul actual tot tergiversează votul. Și asta pentru că gestiunea spațiilor verzi să fie făcută cu semnătura unor profesioniști peisagiști, nu cu semnături de la drujbiști ajunși în funcții publice”, a precizat Dohotaru.
CITEŞTE ŞI
Arbori tăiați fără acordul clujenilor? „Pe baza acestui precedent, se vor tăia copaci sănătoși!”