Actualitate

Două școli din Cluj vor fi modernizate și extinse, cu peste 50 mil. lei

Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Cluj-Napoca vor fi renovate și extinse cu câte un corp, printr-o investiție a primăriei pe bani europeni.

Proiectul de modernizare și creștere a eficienței energetice a Liceului Onisifor Ghibu - clasele V-VIII se ridică la 29.024.166 lei, bani proveniți în mare parte din fonduri europene. Contribuția Municipiului Cluj-Napoca în cadrul proiectului este de 1.429.990 lei, reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului (866.116 lei) și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (563.873 lei).

Obiectivele proiectului se referă la îmbunătățirea și extinderea infractructurii de învățământ a Liceului Teoretic Onifisor Ghibu prin reabilitarea termică a corpului de clădire existent și construirea unui nou corp de clădire. Liceul este alcătuit, în prezent, din două clădiri cu săli de clasă și o sală de sport cu anexe. Modernizarea presupune construirea unui nou corp care va comunica direct cu imobilul existent. Acesta va permite creșterea capacității școlii la 787 de elevi, în clasele V-VIII. Extinderea se va dezvolta pe 4 nivele (P+3E) și va cuprinde spații de învățământ, spații administrative, spații sociale, spații multifuncționale.


Un alt obiectiv al investițiilor urmărește creșterea accesului, calității și atractivității educației, prin dotarea cu echipamente didactice, echipamente IT, modernizarea utilităților și crearea de facilități speciale pentru persoanele cu dizabilități în vederea reducerii abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. De asemenea, investiția va duce la scăderea consumului de energie în unitatea de învățământ.

În ceea ce privește proiectul de modernizare, reabilitare, extindere și creștere a eficienței energetice a Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga, investiția se ridică la 25.544.092 lei, din care 9.745.598 lei este contribuția Primăriei Cluj-Napoca din bugetul propriu.


Obiectul investiției este creşterea calităţii procesului educaţional şi asigurarea accesului la educaţie obligatorie, motiv pentru care municipalitatea a decis construcția unui nou corp de clădire. Noul imobil este proiectat pentru 18 săli de clasă şi 3 laboratoare care vor permite accesul simultan la procesul educaţional, făcând posibilă desfăşurarea activităţii şcolare tot într-un singur schimb, cel de dimineaţă. De asemenea, proiectul prevede și construirea unei săli de sport cu anexele necesare. Mai mult, în urma extinderii, numărul total de elevi va crește de 170 elevi, la aproximativ 450 elevi.

Ambele proiecte vor fi propuse pentru finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Consilierii Locali urmează să dezbată cele două proiecte în ședința de luni, 23 martie.

abonare newsletter