Actualitate
FĂRĂ NUMĂR! Nici n-au dat-o pe cea cu nr. 8, deja vorbesc de o nouă Ordonanță militară!
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au sușinut, joi seară, o declaraţie de presă la sediul MAI.
FĂRĂ NUMĂR! Nici n-au dat-o pe cea cu numărul 8, deja vorbesc de o nouă Ordonanță militară!Ministrul Marcel Vela își trăiește apogeul carierei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). După ultima Ordonanţă militară, cea cu numărul 7, emisă sâmbătă, 4 aprilie, când s-a instituit carantină totală în localitatea Ţăndărei şi s-au anulat mai multe zboruri comerciale, Vela, Arafat și Despescu au ieșit din nou în fața românilor, aproape de miezul nopții, ca să mai dea o Ordonanță. Ba mai mult, nici n-au anunțat-o încă pe cea cu numărul 8, Marcel Vela vorbea deja despre următoarea Ordonanță!
Ce spune (pe scurt) noua Ordonanță?
Art. 1. Din această seara (n.red. joi) este permisă circulația după ora 22:00 a celor care practică pescuitul comercial.
Art. 2. Este permisă deplasarea apicultorilor înspre și dinspre stupină. Cei în cauză trebuie să facă dovada cu actele activității.
Art. 3. Este permisă circulația pentru cei care oferă servicii de service auto.
Art. 4. A fost prelungită interdicția zborurilor înspre și dinspre Spania cu încă două săptămâni.
Art. 5. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, pentru agricultorii care prezintă certificatele de urgență.
La acestă Ordonanță există o anexă care se referă la închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei de stat. Se permite accesul lucrătorilor transfrontalieri (persoană care face dovada că locuiește și lucrează la o distanță de 30 de km de punctul de frontieră și care se întoarce la locuință o dată pe săptămână) prin punctele de frontieră: Cenat, Nădlac, Turnu, Vărșan, Salonta, Borș, Urziceni și Petea. „În următoarea Ordonanță o să fie prevăzute și puncte de la frontiera cu Bulgaria”, a spus Marcel Vela.
Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de patiserie, biscuți. Mai departe, în zilele premergătoare sărbătorilor pascale, operatorii economici își pot prelungi programul de funcționare.
Ce spune Vela despre haosul de la Aeroportul Cluj?
„Azi (n.red. joi) am fost martorii unei situații neplăcute la Cluj, am decis ca, începând de azi (n.red. joi), autoritățile competente, cum ar fi Ministerul Transporturilor, vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene. Compentența totală pentru decizia calendarului de aterizare-decolare intră în competența Ministerului Transporturilor”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.
Despescu: „Nu veniți acasă, veți sta în carantină”
„Activitățile MAI au continuat pentru protejarea populației prin impunerea restricțiilor de mișcare. Suntem concentrați pentru toate activitățile la nivel național, însă atenție sporită am acordat la Suceava și Țăndărei. Am dispus șefilor Poliției să direcționeze echipaje suplimentare în toate zonele cu potențial risc”, a precizat Despescu.
„Am dispus structurilor subordonate să asigure mobilitatea echipajelor în teren, să avem prezență activă pe întreg teritoriul țării. De Paști menținem operațională linia a doua de control la frontieră. Toți cei care vin în Romania sunt verificați în linia de triaj și sunt introduși în carantină sau izolare pentru 14 zile”, a mai spus Despescu, care a avut un mesaj și pentru cei din Diaspora.
„Am un mesaj pentru românii din străinătate. Dacă veniți în România de Paști, veți petrece sărbătorile pascale în carantină. Alături de medici, sunt eroi și polițiștii și jandarmii și toți cei implicați în asigurarea măsurilor impuse de Ordonanțele militare”, a mai spus secretarul de stat.
Arafat: „Scopul Ordonanței este să păstrăm locuri în spitale”
„Vreau să mă refer la Ordinul care a stârnit mai multe reacții publice, prin care s-a decis reducerea activității medicale la cazuri obligatorii, urgente. În rest, Ordinul prevede amânarea cazurilor cronice. Din ce am văzut, multă lume a interpretat Ordinul că este sistare a întregii activități”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.
„Nu au fost oprite activitățile din spitale, doar s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum sau într-o lună când este mai sigur pentru pacientul respectiv. Tratamentele oncologice, femeile gravide nu vor fi afectate, dar sunt afecțiuni, precum proteza de șold, care pot fi amânate o lună”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
„Motivul Ordonanței este dublu – să păstrăm locuri în spitale și să absorbim pacienți cu COVID-19, respectiv doi, să protejăm pacienții de infecții”, a conchis Raed Arafat.
Textul integral al Ordonanței militare nr. 8 poate fi consultat la secțiunea FIȘIERE.
CITEȘTE ȘI:
Sute de oameni, ÎNGHESUIȚI UNUL ÎN ALTUL la Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus. De ce nu s-au respectat regulile de DISTANȚARE SOCIALĂ?
CITEȘTE ȘI:
Orban cere tragerea la răspundere a directorului Aeroportului Cluj: „Este inadmisibil!”. Ministrul Transporturilor: „Au fost respectate regulile în interiorul Aeroportului!”