Actualitate
162.000 € pentru două apartamente. Primăria a bătut palma, imobilele de pe strada George Stephenson se transformă în locuințe sociale. Cine vor fi noii vecini?
Primăria Cluj-Napoca aprobă trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului a două imobile de pe strada George Stephenson.
162000-pentru-doua-apartamente-primaria-a-batut-palma-imobilele-de-pe-strada-george-stephenson-se-transforma-in-locuinte-sociale-cine-vor-fi-noii-vecini, sursă foto: Google MapsÎn ședința de marți, 12 mai, consilierii locali urmează să voteze proiectul de hotărâre nr. 6/12.05.2020 prin care două apartamente de pe problematica stradă George Stephenson, din zona Gării, vor trece în proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Administrația locală a încheiat deja contractele de vânzare-cumpărare, iar cele două imobile se vor transforma în locuințe sociale.
Valoarea de inventar a primului imobil, situat pe strada George Stephenson nr. 13, ap. 1 (parter, 52,10 mp), este de 393.849,72 lei (circa 81.300 euro), în timp ce valoarea celui de-al doilea imobil, deși este mai mare, situat la aceeași adresă, ap. 2 (mansardă, 54,90 mp), este puțin mai mică, de 390.943,08 lei (circa 80.700 euro). Ambele apartamente au fost achiziționate de Primăria municipiului Cluj-Napoca de la același proprietar, care a eliberat imobilele până la sfârșitul lunii martie.
George Stephenson, o stradă pe care sute de romi fac legea
La mijlocul lunii iunie 2019, consilierii locali au decis ca Primăria să cumpere apartamente de pe piaţa liberă, pe care să le transforme ulterior în locuinţe sociale. După subvenţionarea chiriei pentru persoanele nevoiaşe, municipalitatea a dat undă verde achiziționării apartamentelor cu 1, 2 şi 3 camere, în cel mai scump oraș din România. Așa s-a întâmplat și în februarie 2020, când Primăria a dat undă verde achiziționării celor două apartamente de pe strada George Stephenson.
Locuitorii din zonă reclamă însă de ani de zile situaţia romilor care locuiesc pe strada lor. Primăria este „bombardată” periodic cu reclamaţii în acest sens, dar situaţia a rămas neschimbată. Oamenii sunt deranjaţi de gălăgia şi mizeria pe care o fac romii de pe stradă. Acum, vecinii se tem că municipalitatea va aduce și mai mulți romi pe o stradă unde peste 150 de romi fac deja legea.
Locuințele sociale nu sunt doar pentru romii de la Pata Rât!
În februarie 2020, viceprimarul Dan Tarcea a fost luat la rost, în direct la radio, de o femeie care locuiește pe strada George Stephenson. „Știți bine ce situație este pe această stradă și câte probleme sunt, și de câte ori s-a sunat și câte drumuri la Primărie s-au făcut pentru acești romi. Nu știm ce să mai facem! Am aflat de la doamna Enikő Vincze (profesor universitar şi activistă care se ocupă de integrarea romilor – n.r.), mi-a confirmat că vor fi aduse șase familii de romi”, s-a plâns femeia.
În replică, viceprimarul a susținut că, deocamdată, nu știe cine va ocupa acele apartamente, dar a recunoscut că cetățenii de la Pata Rât „pot fi eligibili”. „Locuințele sociale și cei care beneficiază nu sunt numai romi, sunt și alte persoane cu care viața nu a fost la fel de darnică. Există un punctaj și eu nu pot să spun cine va ocupa acele locuințe, nimeni nu poate”, a explicat Dan Tarcea.
De asemenea, Enikő Vincze s-a arătat deranjată de acuzațiile clujencei. Activista pentru integrarea romilor susține că presa a preluat „în mod denaturat” vestea privind cumpărarea de locuințe de pe piață cu scopul de a le atribui ca locuințe sociale, fiind „indusă în mod eronat teama” în legătură cu mutarea romilor din Pata Rât în aceste apartamente. Ea mai spune că localnicii de pe strada George Stephenson sunt „victimele unei diversiuni”, în timp ce romii de la Pata Rât sunt „stigmatizați”, la fel și ideea locuințelor sociale.
CITEȘTE ȘI:
George Stephenson din cartierul Iris, ghetou sau stradă din oraşul de cinci stele? – GALERIE FOTO