Actualitate
Promisiuni pentru cultura din Cluj. Centrul de Artă Contemporană începe să prindă contur... pe hârtie!
Centrul de Artă Contemporană a revenit în discuție după ani de zile de promisiuni și după ce părea că autoritățile au uitat cu desăvârșire de acest spațiu dedicat artiștilor. Primăria Cluj-Napoca așteaptă finanțări europene.
Foto: Zoomzet Fosta cazarmă de pe Bulevardul 21 DecembrieCentrul European de Artă Contemporană este o idee care a apărut ca o alternativă a Centrului Cultural Transilvania, care se lasă așteptat de mai bine de zece ani.
CITEȘTE ȘI: Centrul Cultural Transilvania se lasă așteptat de peste 10 ani. După cinci licitații, Filarmonica din Cluj încă nu are sediu
În cadrul unei discuții despre segmentul cultual al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a revenit cu promisiuni în ceea ce privește Centrul de Artă Contemporană.
„Avem în proiect realizarea Centrului de Artă Contemporană, ne vom mișca, sper, mai repede, cu ceea ce înseamnă clădirea de pe Bulevardul 21 Decembrie, cu fosta cazarmă”, a spus primarul Emil Boc.
Acum autoritățile așteaptă finanțări europene pentru realizarea acestui proiect major.
„Este finalizat proiectul tehnic și urmează să obținem finanțare din fonduri europene, probabil în ianuarie”, a completat Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Centrul de Artă fără casă
Centrul de Artă Contemporană a fost mai mult un vis, o speranță pentru artiști proiectul-cheie cu care Cluj-Napoca a concurat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, un proiect care însă s-a lovit de multe piedici. Cea mai mare problemă care a fost întâmpinată a fost cea de găsire a unei locații. De fapt, acest loc al artiștilor nu a avut o „casă”. La început a fost vehiculată ca locație platforma CUG, dar planul nu s-a concretizat. Inițial, Centrul ar fi trebuit să funcționeze în mai multe clădiri: una pe Iuliu Maniu, cinematogaful Favorit de pe Horea și Gara Mică.
CITEȘTE ȘI: Gara Mică din Cluj s-ar putea transforma într-un centru de artă contemporană
S-a discutat chiar să se creeze un liant între acesta și Centrul pentru Industrii Creative din Lomb. Au fost alocată o sumă uluitoare pentru realizarea acestui proiect: 12 milioane de euro. Acelor clădiri li s-a găsit însă altă funcționalitate: gara mică a devenit un magazin, Primăria nu a mai cumpărat cinematograful Favorit, iar în clădirea de pe Iuliu Maniu ar trebui să se mute poliția locală.
CITEȘTE ȘI: Cinematograful Favorit nu a fost suficient de bun pentru Primărie, dar Boc dă un milion de euro pe alte două clădiri
Fosta cazarmă să devină loc de adunare al artiștilor
Atunci, arhitectul Szavolcs Guttman a venit cu propunerea să repare și fosta cazarmă de pe Bulevardul 21 Decembrie, o clădire în ruină, care a devenit cunoscută în întreaga țară datorită unui mesaj de tip grafitti. Probabil și clujenii țin minte clădirea pe care scria „Mai bine te rătăcești în pădure decât fără pădure”. Clădirea oricum era deja prinsă în alt proiect, ar fi trebuit să fie o poartă de intrare către viitorul Centru Cultural Transilvania.
Asta se întâmpla în 2017, an în care directorul Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișanu anunța că Centrul European de Artă Contemporană va fi pus la dispoziția artiștilor clujeni în anul 2020. Suntem în 2020, iar Primăria Cluj-Napoca așteaptă în acest moment bani din fonduri europene pentru realizarea proiectului.
„Acest Centru European de Artă Contemporană pe care îl visăm la Cluj sperăm să îl avem în trei ani. Este rolul meu să fiu optimist ca manager al proiectului. Pentru acest Centru European de Artă Contemporană am făcut un proiect tehnic de reconversie a vechii garnizoane militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, urmând ca acolo să avem 4.000 de metri pătrați de expunere. Acest centru va fi condus de UAD, Uniunea Artiștilor Plastici, Departamentul de Cinematografie și Media al UBB și cei doi reprezentanți ai sectorului independent, Fabrica de Pensule și Centrul de Interes. Cheltuielile în marea lor majoritate vor fi susținute de către Primărie. Centrul Cultural Clujean, organizație care încearcă să adune sectorul cultural și academic în proiecte de acest tip, ar urma să asigure managementul proiectelor propriu-zise pe care partenerii noștri le gândesc și le contractează”, a precizat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, în urmă cu trei ani.
Fără aviz de la comisia de monumente
La începutul anului 2018, Centrul Cultural Clujean a anunțat că are un proiect tehnic și prezenta chiar și o schiță cu noua față a viitorul Centru de Artă Contemporană. Însă nu a primit aviz de la Comisia de Monumente pentru acel proiect tehnic.
Se pare că după doi ani de zile, municipalitatea a reușit să obțină aprobarea comisiei de monumente. Reprezentanții administrației locale nu au specificat cât timp va dura până va prinde viață proiectul odată ce se vor primi fondurile europene.