Actualitate
Un tânăr din Cluj face filmulețe educaționale în care abordează „subiectele pe care le discută oamenii mari, explicate pe înțelesul celor mici”
Octavian (Tavi) Caldarari, tânărul care s-a remarcat deja prin personajele Mimo Poetul și Clovnul Copăcel, cărora le-a dat viață, a venit cu un nou personaj, de data aceasta puțin mai serios, dar pe placul celor mici: Mr. Memo. Memo ia subiectele pe care le discută oamenii mari și le explică pe înțelesul celor mici în filmulețe educative de câteva minute.
Tavi Caldarari - Mr. MemoEmisiunea a cărui prezentator este Mr. Memo (Tavi Caldarari) se numeșe DiliDong și este realizată „pentru oameni mici și copii mari”.
Subiecte importante de discuție pentru cei mici
Mr. Memo, îmbrăcat la cămașă, costum și cu pălărie, se străduiește într-o manieră interactivă să le explice copiilor despre lucruri importante. Îi învață ce sunt știrile false, dar și cât durează efectul dezinfectantului. Desigur, acestea sunt doar două exemple, căci Mr. Memo mai are pregătite multe subiecte de discuție pentru cei mici.
„Încerc pe cât posibil să fac tot felul de lucruri pentru oamenii sau copiii care n-au parte de multe alte lucruri pe care noi le avem: atenție, afecțiune, jucării, cărți. Mr. Memo și Dilidong au pornit de la ideea că mulți părinți nu le explică copiilor multe lucruri. Le dau tableta să se joace ca ei apoi să poată face alte lucruri. Copiii pun întrebări și le dau jumătăți de răspunsuri. Dar cred că îi subestimam prea mult pe copii, înteleg mult mai multe decât am crede. Așa că am căutat să văd ce materiale găsesc pe internet pentru copii. Am găsit ori lucruri foarte copilărești, ori lucruri care nu erau prea educative. Am zis că e o discrepanță prea mare și am vrut să fac ceva. Am adunat oamenii din asociația Apartenența, am găsit o linie de finanțare, am văzut că nu ne ia mult timp și nu avem nevoie de multe resurse și am căutat subiecte să vedem ce nu știu copiii și ce ar trebui să știe. Ar trebui să știe totul! Am început să explicăm despre știri false, despre virusuri, despre dezinfectant”, a explicat Tavi.
CITEȘTE ȘI:
De câte ori nu aţi trecut pe lângă clovnul din Parcul Central? Cine este tânărul din spatele machiajului
În continuare, Tavi împreună cu membrii asociației Apartanența doresc să creeze conținut atât educațional, cât și de divertisment.
„Chiar acum lucrăm la un top al curiozităților din lume și pe cât posibil încercăm să introducem în trendurile existente lucruri utile”, a adăugat tânărul.
Cum aleg subiectele?
Subiectele pe care doresc să le abordeze sunt cât mai diversificate și Tavi Caldarari împreună cu cei din echipa care îl ajută au ajuns la concluzia că celor mici trebuie să li se răspundă la orice întrebare.
„Încercăm să găsim subiecte cât mai vaste. Nu cred că ar trebui să existe o limită în a le explica copiilor ce se întâmplă, de fapt, în lumea asta. Expresia ești prea mic să înțelegi nu mai este valabilă. Copiii trebuie să știe, lasă-l pe cel mic să știe, să învețe din experiențele pe care tu le-ai acumulat dând cu capul”, a transmis tânărul părinților.
Documentându-se, tânărul a realizat că sunt multe lucruri pe care nici el nu le știe și sunt importante atât pentru copii, cât și pentru adulți.
„Alegem subiecte în funcție de ce simțim că este important. Spre exemplu, am ales să discutăm despre știrile false pentru că a fost valul acesta de știri, în perioada pandemiei, care încercau să dezinformeze. Așa că am zis să le explicăm, fără să mergem prea mult în sfera tehnică, ci să explicăm esența lucrurilor”, a explicat cel care dă viața personajului Mr. Memo.
Puțin conținut educativ românesc pe internet
În perioada în care a făcut documentare pentru a realiza emisiunile, Octavian Caldarari a realizat că există prea puțin conținut educativ pentru copii în limba română, în timp ce în limba engleză sau chiar rusă, există foarte multe filmulețe educative.
„S-au format niște trenduri foarte bine conturate, nu neapărat cele mai bune, dar există. Adică mă uit la desenele animate la care se uită copiii și la vloggerii pe care îi urmăresc și rămâi perplex când vezi ce le place, la ce se uită și îți dai seama că au nevoie de ceva mai educativ. Da, fiecare este responsabil de copilul său, dar mulți, din păcate, nu sunt și atunci avem o problemă. De asemenea, nu există conținut calitativ în limba română. E foarte puțin. Sunt cărți traduse, cărți scrise de autori români, dar nu prea sunt citite de copii. Pe internet, dacă te uiți, conținut educativ în limba română nu prea găsești. În schimb, în limba rusă și în limba engleză bubuie internetul de conținut pentru copii”, a mai spus Tavi.
CITEȘTE ȘI:
Lansarea unui poet fără glas. Mimo Poetul și-a publicat primul volum de versuri