Actualitate

Sesizările funcționează! Localnicii din Baciu au cerut stoparea deversărilor ilegale, Garda de Mediu s-a conformat și le-a oprit

Succes temporar pentru localnicii din Baciu. Deversările unei firme de lactate din comună au fost stopate.

Sesizările funcționează!”, exclamă deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, care a sprijinit – prin campania Someșul Nostru – cetățenii din comuna clujeană Baciu să facă sesizări privind poluarea care ulterior ajunge în râul Someșul Mic. Deversările unei firme de lactate au fost stopate, cel puțin momentan.

Fauna existentă a dispărut în zona pârâului Valea Seacă

Localnicii din Baciu erau nemulțumiți de deversările din Valea Seacă, ce ajung în Nadăș, apoi în Someșul Mic. În urmă cu câteva săptămâni, un cetățean a trimis o sesizare prin care semnala poluarea cursului de apă. Acesta punctează că de peste un deceniu în satul Corușu, comuna Baciu, există o fabrică de produse lactate.


„Societatea ce administrează de aproximativ 2 ani respectiva fabrică recurge, în mod repetat, la deversări ilegale în pârâul Valea Seacă. Sunt deversări ale reziduurilor provenite din procesul tehnologic: reziduuri biologice, detergenți și alte materii toxice ajung într-un pârâu cu debit destul de scăzut”, se arată în sesizarea localnicului din Baciu.

Dacă în trecut exista o faună permanentă (broaște, pești, rațe etc.), acum, în aval de acea deversare, nu mai există nimic pe o bună porțiune a cursului de apă. Apa pârâului se putea folosi la adăpatul animalelor din gospodării, la udatul grădinilor și, nu de puține ori, grupuri de căprioare veneau să se adape în acea zonă. Acum, cine folosește apa din aval de deversare o face riscând sau în necunoștință de cauză, se plâng localnicii din Baciu.


„Nu este vorba despre o poluare accidentală, minoră sau punctuală. Este repetitivă și cu extindere. Pârâul se varsă în râul Nadăș (unde a apărut mortalitate piscicolă în câteva rânduri), mai departe străbătând municipiul Cluj-Napoca în Someșul Mic. Din tot acest mic bazin hidrografic oamenii adapă animale, udă grădini de legume”, potrivit sesizării.

Deversările de ape uzate au fost oprite de Garda de Mediu

Prin sesizarea la Garda Națională de Mediu (GNM), Comisariatul Județean Cluj, băcenii solicitau stoparea sursei de poluare și „luarea unor măsuri rapide” pentru intrarea în legalitate a respectivei societăți comerciale. Răspunsul GNM Serv. CJ Cluj referitor la disconfortul creat prin deversări de ape uzate în pârâul Valea Seacă, din localitatea Corușu, nu a întârziat.


„Ca urmare a unei sesizări anterioare, au fost efectuate controale la compania cu activitate de fabricare produse lactate și brânzeturi, pentru care deține autorizație de mediu. Au fost dispuse măsuri pe linie de protecția mediului, respectiv: desființarea conductei vizibile (de circa 1,2 metri), situată în malul pârâului Valea Seacă; golirea în totalitate a bazinului betonat vidanjabil, curățarea acestuia și blindarea prin betonare a orificiilor existente, măsuri realizate în prezența reprezentanților instituției noastre. După înregistrarea sesizării dumneavoastră, nu s-au constatat deversări de ape uzate”, se arată în răspunsul dat de Garda Națională de Mediu.

„Vom face și noi o serie de sesizări în luna iulie la primăriile din zona metropolitană Cluj, la Garda de Mediu, la Apele Române și Compania de Apă Someș SA, privind poluarea din râu și derevsările ilegale de deșeuri. Urmează cu Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) o nouă cartare a deșeurilor la pas, cu bicicleta și cu canoe, plus o mică acțiune de curățenie pentru a impulsiona autoritățile la o curățenie de anvergură și la prinderea celor care aruncă ilegal”, promite deputatul Adrian Dohotaru.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Șef de birou al Salvaspeo Cluj bea apă direct din Tarnița, ca să demonstreze că nu e poluată
 

abonare newsletter