Actualitate
Cum se va circula în Piața Lucian Blaga, după finalizarea lucrărilor? Pistă de biciclete, standuri de taxi și patru benzi auto
Primarul Emil Boc a explicat, în urma mai multor solicitări din partea clujenilor, cum se va circula în zona Pieței Lucian Blaga, odată cu finalizarea lucrărilor.
Cum se va circula în Piața Lucian Blaga, după finalizarea lucrărilor? Pistă de biciclete, standuri de taxi și patru benzi pentru mașini
Potrivit explicațiilor oferite de edilului municipiului Cluj-Napoca, în zona aflată în prezent în lucrări din Piața Lucian Blaga vor exista patru benzi de circulație pentru autoturisme, dintre care două sunt pentru accesul pe strada Republicii, iar două se vor continua pe strada Napoca.
„În Piața Lucian Blaga vor fi patru benzi de circulație: două vor merge către strada Republicii, două vor merge pe strada Napoca. Strada Napoca va avea două benzi de circulație și pistă de biciclete. Cu alte cuvinte, va fi continuitate de acum înainte, pentru că înainte de lucrări, erau patru benzi în Piața Blaga și se îngustau în trei în strada Napoca. Era conflictul acela, că nu avea continuitate. Acum, practic, în Piața Blaga, că vii de pe Moților, că vii de pe Petru Maior, că vii de pe Clinicilor, că vii de pe Victor Babeș, ajungi în Piața Blaga pe patru benzi și preselectezi: dacă vrei să mergi înainte, pe Napoca, ai două benzi., dacă vrei să mergi la dreapta spre Republicii, ai două benzi să o iei la dreapta. Acesta va fi fundamentul benzilor din Piața Lucian Blaga”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.
Pistă de biciclete, stand de taxi și platformă pentru autocare
În fața Casei de Cultură a Studenților va exista un spațiu pietonal extins, o pistă pentru biciclete și un stand de taxi cu șase locuri, dar și o platformă pentru staționarea autocarelor. Potrivit primarului, standul de taxi ba fi despărțit de pista de biciclete de un trotuare de circa un metru, pentru mai multă siguranță în trafic pentru cicliști.
„În fața Casei de Cultură, în primul rând, se mărește spațiul pietonal, o mică piațetă. Va fi pistă de biciclete, va fi un stand de șase taximetre plus un autocar, cel puțin, care să poate staționa în fața Casei de Cultură, după care urmează cele patru benzi de circulație. Între pista de biciclete și stația de Taxi este un mic trotuar, de un metru, care atunci când iese clientul din mașină, să nu îi dea cu ușa în cap celui care merge cu bicicleta. Acest mic trotuar e lăsat tocmai ca spațiu de protecție ca să nu fie lovit cel care circulă cu bicicleta și este o trecere de pietoni care permite celor care coboară din autocar să meargă la Casa de Cultură. Asta se întâmplă, de aceea sunt mai multe scuaruri în fața Casei de Cultură, pentru că este și pistă de biciclete, este și stand de taxi, și loc pentru autocar, este și un trotuar care delimitează locul dintre pistă și stand de taxi. Dincolo există încă un stand de taxi, pentru cei care merg în cealaltă direcție, spre Mănăștur”,
Pe bicicletă de la gară în Centru
Odată cu fianlizarea lucrărilor din Piața Lucian Blaga, clujenii vor avea un circuit complet de piste de biciclete care conectează gara de Piața Unirii și zona Centrală, dus-întors.
„Pe Napoca este pistă de biciclete cu sensul de mers spre Piața Unirii, deci practic vei veni de la gară, pe Horea, spre Centru, pe Emil Isac, pe Petru Maior, în Piața Blaga, pe Napoca sau pe Avram Iancu, apoi te poți întoarce pe Ferdinand și înapoi la gară. E un circuit complet de merspe bicicletă făr probleme, de la gară în Centru”, a mai arătat Boc.
Când vor fi gata lucrările din Piața Lucian Blaga?
Termenul pentru finalizarea lucrărilor pe străzile Napoca, Petru Maior și Emil Isac este luna septembrie, în timp ce Piața Lucian Blaga și celelalte zone adiacente ar trebui finalizate până în 30 noiembrie, potrivit contractului semnat de municipalitate cu firma Diferit.
„Lucrările sunt în grafic, relativ, au termen sfârșit de septembrie să termine partea de carosabil, ei spun că totul termină în noimebrie, cum e contractul”, a adăugat Emil Boc.
Investiție de 27,6 miliane de lei
Valoarea totală a proiectului se ridică la 27.643.253 lei, iar contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 2.678.625 lei.
În iulie 2018, municipiul Cluj-Napoca a depus proiectul “Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal: reabilitare și extindere zona pietonală Piața Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete” spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Se dorește și crearea, modernizarea sistemelor de închiriere de biciclete, precum și a zonelor, traseelor pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone. De asemenea, proiectul include lucrări de semaforizare, de realizare a sistemelor rutiere.
Pe strada Republicii se lărgește pista pentru biciclete cu dublu sens, pe partea estică, în continuarea Pieței Lucian Blaga și în legătură cu cea de pe Avram Iancu.
Și pe strada Petru Maior se vor face piste pentru bicicliști, vor fi introduse piste cu sens unic pe ambele laturi, vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori. Carosabilul se va restrânge la trei benzi.
Pe strada Emil Isac vor fi eliminate toate parcările de pe latura estică și de pe latura vestică, vor fi plantați arbori și se va crea o pistă pentru biciclete cu dublu sens pe latura estică, în continuarea celei de pe George Barițiu.
Proiectantul a fost SC Planwerk SRL, același birou de arhitectură care s-a ocupat și de proiectarea Pieței Unirii.
CITEȘTE ȘI
O nouă centură ocolitoare va fi construită în județul Cluj