Actualitate

Masca acoperă „urechile” celor care citesc pe buze! Surdo-muții comunică dificil din cauza măștilor

Persoanele cu deficiențe de vorbire și auz întâmpină probleme de comunicare în perioada pandemiei. Masca e o armă în lupta împotriva COVID-19, dar și un dușman pentru surdo-muți.

Surdo-muții comunică dificil din cauza măștilor. Surdo-muții comunică dificil din cauza măștilor.

 

 


De șapte luni de pandemie, persoanele cu deficiențe de auz se confruntă cu o mare problemă. Masca nu le mai permite să comunice eficient cu persoanele din jur, ei nemaiputând să citească pe buze când se află într-o conversație cu cineva.

 


Pe lângă problema comunicării, mai există un obstacol pentru persoanele cu deficiență de vorbire și auz, anume lipsa de informare din partea translatorilor specializați pe limbajul semnelor.

„Momentan, situația ar fi așa. Cea mai mare problemă, ca și până acum, e bariera de comunicare, pe două sisteme:
Lipsa de informare, care a fost ameliorata de translatorii limbajului mimico-gestual pe canale de televiziune și a asociațiilor precum interpreților autorizați în acest limbaj, care oricum își actualizau regulat site-ul cu informații pentru persoanele cu deficiențe.
Problema comunicării, pentru care masca e principalul factor. Momentan nu s-a găsit o soluție pentru aceasta. O propunere ar fi fost utilizarea vizierelor transparente, dar acestea nu sunt suficiente pentru stoparea răspândirii covid-19”, a declarat Sergiu Ursa, coordonatorul proiectului „Văd Voci/Breaking the Silence” destinat persoanelor surdo-mute din Cluj-Napoca, pentru Monitorul de Cluj.


Conform Asociației Naționale a Surzilor din România, în luna decembrie a anului 2018 au fost înregistrate peste 20.000 de persoane surde în țară. Astfel, situația măștii de prevenție în contextul pandemiei, afectează un număr considerabil de români, devenind o problemă la nivel național.

Carnețelul și pixul – soluția persoanelor cu deficiențe de auz

Chiar dacă masca reprezintă un avantaj în lupta împotriva coronavirusului, aceasta reprezintă, totodată, un factor negativ pentru persoanele surdo-mute. Ioana, o tânără din Cluj care suferă de această afecțiune, a încercat să găsească o soluție acestei probleme.


„Este puțin mai dificil față de cum era înainte de pandemie.  Înțeleg că trebuie să port mască pentru a mă proteja pe mine cât și pe alte persoane din jurul meu, dar în același timp este un obstacol. Mă împiedică atât să citesc de pe buzele persoanei care vorbește, cât și expresiile pe care transmite. De aceea am mereu la mine un caiețel și un pix care mă ajută mult”, declară Ioana pentru Monitorul de Cluj.

În ceea ce privește cât de receptivi sunt oamenii din jur când vine vorba de această problemă, nimic nu s-a schimbat.


„Nu s-au schimbat foarte multe lucruri. La fel ca înainte, există oameni care nu se implică cât și oameni care sunt interesați și vor să învețe limba semnelor”, adaugă tânăra.

Ioana a finalizat și liceul în anul pandemic. Ea ne spune că perioada carantinei a fost grea pentru ea, iar orele online nu s-au desfășurat într-un mod eficient.

„Înainte de pandemie mai aveam câteva luni de petrecut cu colegii mei, doar câteva luni până la absolvire. Plănuiam să facem foarte multe lucruri în aceste luni rămase, să mergem în excursii, să ne pregătim împreună pentru Bacalaureat, am organizat un banchet de vis și am adăugat pe lista cu invitați foarte mulți prieteni, părinți și profesori. Însă aceste luni rămase s-au transformat în luni de carantină și ore online care au fost dificile pentru noi.”

CITEȘTE ȘI:

Este dăunătoare masca pentru cei mici? „Masca de protecție nu este recomandată pentru copiii sub 5 ani”

 

Cine e tânărul care traduce în limbaj mimico-gestual comunicatele oficiale?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter