Actualitate

Emil Boc, despre trotinetele electrice: „Aceste firme pur și simplu AU NĂVĂLIT în oraș, FĂRĂ APROBARE”

Primarul Emil Boc spune că firmele de închiriat trotinete electrice au acționat incorect față de administrațiile locale, năvălind în orașe fără aprobare, lucru care a condus uneori la situații haotice.

Emil Boc, despre trotinetele electrice: „Aceste firme pur și simplu AU NĂVĂLIT în oraș, FĂRĂ APROBARE” Emil Boc, despre trotinetele electrice: „Aceste firme pur și simplu AU NĂVĂLIT în oraș, FĂRĂ APROBARE”

 

 


Edilul susține că, deși aceste mijloace de transport nu trebuie eliminate, firmele care închiriază trotinete electrice au acționat greșit, intrând în orașe fără aprobarea administrațiilor locale. Astfel, reclamațiile și fotografiile cu trotinete parcate haotic sau circulând ilegal pe trotuare au împânzit rețelele sociale în ultimele luni, odată cu introducerea acestora și în Cluj-Napoca.

 


Clujul a fost primul oraș care să lanseze în dezbatere publică un regulament de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service, la începutul lunii septembrie și au mai doar câteva zile în care clujenii își pot exprima opinia cu privire la folosirea acestora.

„Această mobilitate alternativă de transport nu trebuie ignorată și eu, personal, o susțin, dar sunt pentru reglementarea clară și fără echivoc. Aceste firme au făcut câteva gesturi incorecte față de administrațiile locale, pur și simplu au năvălit, fără să aibă aprobare propriu-zisă. Nu e nimic, toate la timpul lor. Acum, acestea plătesc o taxă de ocupare a domeniului public, potrivit legii, și suntem prima municipalitate din România care a pus în dezbatere publică un regulament de funcționare”, a declarat Emil Boc, la RFI.


Ce prevede regulamentul?

Regulamentul prevede condițiile în care un operator poate implementa serviciul în oraș, spațiile unde este interzisă staționarea acestora și amenzile aferente nerespectării acestor prevederi.

„Regulile sunt foarte clare și precise, unde pot fi amplasate de către operator aceste trotinete, unde pot fi lăsate de către cei care le utilizează, deci nu pe trotuare care au lățime mai mică de doi metri, nu în stațiile de transport în comun, nu pe trecerile de pietoni, nu în zonele aglomerate și așa mai departe, lucruri enunțate în regulament. Dacă trotinetele sunt amplasate sau sunt lăsate în alte locații decât cele menționate, sunt ridicate de municipalitate și se plătește amendă de către operator, la fel cum se plătește pentru ridicare mașinii, când o lași într-un loc nepermis. Nu trebuie eliminat acest mijloc de transport, peste tot în Europa, el este folosit ca soluție pentru ultimul kilometru, mergi pe jos la servicu, te urci în troleibuz, tramvai sau autobuz și mai ai un kilometru până la locul de muncă și iei trotineta ca să ajungi acolo”, a mai spus edilul.


Unde nu ai voie să lași trotineta?

Potrivit regulamentului, este interzisă amplasarea și staționarea trotinetelor electrice de către operatori și utilizatori a acestora în următoarele spații:

- Pe trotuare cu lățime mai mică de 2 m;
- În zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație;
- Pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;
- În zona standurilor de taxi, pe toată lungime standului;
- În zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea treceri și 25 m înainte și după trecerea de pietoni;
- În locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
- Pe spațile verzi;
- În intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții;
- În zona acceselor auto și pietonale;
- Pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
- Pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.


Operatorul, obligat să ridice trotinetele parcate ilegal. În caz contrar, le ridică RADP-ul

Potrivit Regulamentului, cei care aduc trotinete pentru închiriat în Cluj trebuie să anunțe exact numărul lor și să plătească o taxă anuală pentru ocuparea domeniului public

Mai mult, regulamentul impune operatorului să ridice trotinetele staționate în locațiile interzise în maxim 90 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica o taxă de ridicare al cărei cuantum este stabilit prin Hotărâre a Consiliului local a municipiului Cluj-Napoca.

VEZI DETALII DESPRE REGULAMENT AICI!

Ultima săptămână de dezbatere

Clujenii sunt invitați ca până la data de 21 septembrie să trimită sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

 

CITEȘTE ȘI

Trotinetele verzi au stârnit MÂNIA clujenilor. „Trotinetiștii”, sancționați TIMID de polițiști. Ideea bună, stricată de INDISCIPLINĂ!

 

abonare newsletter