Actualitate
Muncă de acasă sau de la birou? Cum îți afectează sănătatea faptul că nu mai mergi la birou în pandemie
De la răspândirea epidemiei de COVID-19 pe întreaga planetă, majoritatea oamenilor (care au avut posibilitatea) au trecut la muncă de acasă, iar birourile au rămas goale.
Muncă de acasă sau de la birou? Cum îți afectează sănătatea faptul că nu mai mergi la birou în pandemie
Birourile de peste tot din lume au început să se golească odată cu răspândirea coronavirusului. Munca de acasă, probabil la început de pandemie, v-a surâs. Dar și acum sunteți la fel de încântați de această schimbare?
Chiar dacă la început poate părea un lucru bun (fiind că prin acest mod de lucru se poate economisi mult timp, și poate și bani, nemaiplătind transportul), în unele cazuri munca de la distanță nu este întocmai benefică pentru noi. Cel puțin nu pe o perioadă lungă de timp.
Razvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, din Cluj, și profesor în cadrul UBB, a postat pe Facebook câteva rezultate negative din urma muncii de acasă, pe care urmează să le prezentăm.
Dezavantajele care vin cu munca de la distanță – impactul asupra sănătății
Sedentarism este unul dintre cele mai întâlnite efecte pe care munca de acasă le are. Odată transpunând munca de la birou, care indirect te obligă să te deplasezi, cel puțin de acasă până la locul de muncă, apare în timp și lipsa mișcării. Astfel, persoana în cauză se obișnuiește să fie mult mai „comodă”.
Lipsa sportului, a activității fizice, este și aceasta un rezultat negativ. De câte ori nu ați auzit pe cineva, în special după carantina COVID-19, plângându-se că nu a mai făcut sport și a pus câteva kilograme în plus? Cred că de prea multe ori ca să mai țineți cont. Așadar, lipsa sportului și creșterea în greutate arată și ele impactul negativ pe care îl are munca remote asupra corpului nostru.
Încă un aspect negativ și foarte important, lucru care ține mai multe de sănătatea psihică și nu de cea fizică, este creșterea anxietății. Multe persoane devin sau au devenit mult mai anxioase după ce și-au mutat munca de la birou, acasă. Cu timpul, se resimte mult lipsa socializării și a spațiilor deschise.
Care este rezolvarea acestor probleme?
Chiar dacă munca de acasă ne poate afecta într-un mod, de multe ori, colosal, acest lucru nu înseamnă că nu putem să ripostăm. Există metode prin care putem să evităm sau să ne revenim după ce am căzut pradă acestor aspecte negative.
„Toate aspectele negative pot fi combătute cu 1 activitate - alarmă pe telefon pentru activitate fizică zilnică în aer liber minim 30 minute minim de intensitate plimbare în parc (rezolvă sedentarismul, activitatea fizică, greutatea și anxietatea)”, a scris pe Facebook Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică.
Totuși, un lucru pozitiv este că mulți oameni au început să mănânce mult mai sănătos fiind că găteau mai mult și nu mai mâncau în oraș.
CITEȘTE ȘI:
Locurile de muncă care se caută pe piața muncii Vs. cele care au o scădere enormă
Munca de acasă în pandemie: avantaj sau dezavantaj pentru angajații din Cluj?