Actualitate
Metoda veche prin care sunt păcăliți bătrânii a revenit. Cum rămân aceștia fără case?
O metodă veche prin care sunt păcăliți bătrânii din România a revenit. Patru bărbați și o femeie au fost prinși de autorități după ce și-au ales câteva victime.
Metoda veche prin care sunt păcăliți bătrânii a revenit. Cum rămân aceștia fără case?
O metodă veche prin care sunt păcăliți bătrânii din România a revenit. Patru bărbați și o femeie au fost prinși de autorități după ce și-au ales câteva victime.
Bătrânii își cedau casele
Cinci persoane au fost acuzate de lipsire de libertate și înselătorie. Aceste persoane căutau bătrâni singuri, fără familii. Apoi, pretindeau că sunt cetățeni străini și le promiteau vârstnicilor să le vor contrui locuințe noi. Ce aveau bătrânii de făcut în schimb? Să cedeze casa în care locuiau.
Cercetările au fost declanșate din oficiu, după verificări ce au fost efectuate într-o cauză de dispariție. Până în prezent, au fost înșelați 3 bătrâni în acest mod.
Prin ce alte metode au fost înșelați bătrânii din România?
Anul trecut, un bărbat de 62 de ani din Olt a păcălit mai mulți bătrâni din cel puțin cinci județe, prin așa-zisa metodă a împrietenirii. El își aborda victimele pe stradă, la întâmplare.
A reușit să păcălească vârstnici creduli, cărora le spunea că s-au cunoscut cu ani în urmă. Până să apuce să se dezmeticească, bătrânii rămâneau fără bani.
„Zice, n-am, n-am schimbat, dă-mi și mie niște bani mărunți. Aveam două milioane de câte un milion. I le dădui pe alea, se duse mai încolo și se întoarse înapoi. Eu am stat pe piatră acolo, că mă dusesem să stau lângă mașină. M-a lăsat să păzesc mașina”, a povestit una dintre victimele lui.
În cele mai multe cazuri, bărbatul le-a spus păgubiților să aștepte banii lângă o mașină aleasă la întâmplare pe stradă. La un moment dat, însă, escrocul a avut ghinion. Și-a trimis o victimă să aștepte, la Târgu Cărbunești, lângă mașina unui fost polițist. Acesta a aflat ce s-a întâmplat și a alertat autoritățile.
O altă metodă cunoscută prin care sunt păcăliți bătrânii, dar nu doar aceștia, este numită „Accidentul”. De exemplu, în anul 2018, polițiștii din Constanța au fost sesizați cu privire la două cazuri de înșelăciune prin această metodă, în care victime au căzut persoane de vârsta a treia. O femeie, în vârstă de 68 de ani, a spus poliției că a fost apelată pe telefonul fix, de către o femeie, care s-a recomandat ca fiind fiica sa, informând-o că a suferit un accident și este la spital. Vocea necunoscută i-a cerut bătrânei suma de 4.000 de euro pentru a fi transportată la București. Femeia a oferit suma de 18.400 de lei unui bărbat necunoscut.
CITEȘTE ȘI: