Actualitate

Decizie oficială a BOR: Botezul se face prin „cufundare“. În ciuda mai multor cazuri de copii înecați, preoții nu renunță la obiceiul periculos.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis ca ritualul botezului să nu fie schimbat, chiar dacă în ultimii ani au fost mai multe cazuri în care bebelușii au murit.

 

 


Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis ca ritualul botezului să nu fie schimbat, însă le cere preoților să aibă mai multă responsabilitate în Săvârșirea Tainei. De asemenea, el cere ca preoții să stabilească întâlniri cu părinții pentru a afla starea copilului după consultarea pediatrului.


„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.”, spun reprezentanții BOR, citati de basilica.ro.


Noi reguli pentru ritualul botezului

Pentru a evita discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1)înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.


ÎPS Teodosie vrea Mitropolie

De asemenea, cunoscutul ÎPS Teodosie a cerut Sinodului și a depus documentele pentru reînființarea Mitropoliei Timișului, așa cum a fost în secolul V. În prezent Arhiepiscopia Tomisului este subordonată Mitropoliei Munteniei.

CITEȘTE ȘI:


Educația sexuală nu se face în școli, dar copiii primesc „sfaturi“ de la preoți! ÎPS Teodosie combate „păcatul masturbării“ cu 100 de mătănii.

abonare newsletter