Actualitate

Mai sigur la Untold, decât pe stradă: „În piață, oamenii nu sunt testați, la festival da”

Concertul de la Barcelona la care au participat 5.000 de oameni a fost un succes. Directorul UNTOLD Edy Chereji susține că pentru festivalieri este mai sigur să vină la festival, fiind testați, decât să meargă la metrou, în piață, pe stradă.

 

 


În urma concertului de la Barcelona, niciunul dintre cei 5.000 de participanți nu s-au infectat cu COVID-19, lucru care dovedește că un astfel de eveniment nu este periculos în pandemie.

 


Edy Chereji, directorul festivalurilor UNTOLD și Neversea spune că rezultatul studiului de la Barcelona arată că se pot organiza evenimente fără ca ele să reprezinte un factor de risc.

Mai periculos pe stradă decât la festival

În condițiile în care participanții sunt testați, vaccinați sau au anticorpi, riscul de infectare este foarte scăzut sau chiar inexistent.


Astfel, evenimentele organizate în acest fel devin mai sigure pentru oameni, care dacă nu sunt la prezenți la festival, se plimbă pe stradă, în piață, merg cu metroul, activități care îi expun mai mult în fața virusului.

„Rezultatul acestui studiu vine să confirme ceea ce noi am spus încă de la începutul acestui an și anume că, în condițiile în care absolut toți participanții la un eveniment fie sunt testați, fie fac dovada anticorpilor, fie sunt vaccinați, evenimentele devin cele mai sigure locuri, unde riscurile de transmitere a virusului sunt eliminate la maximul posibil. Aș îndrăzni să spun că la ora actuală, ceea ce am propus noi cu reluarea activității pentru cei care sunt vaccinați, testați sau cu anticorpi, reprezintă cele mai ample măsuri de siguranță luate până în prezent! În plus, acei oameni, dacă nu s-ar afla la eveniment, ar fi inevitabil într-un alt spațiu public, fie la metrou, fie în parc, fie la piață, fie pe stradă, unde nu sunt testați și unde, în mod natural ar intra în contact cu alți oameni, favorizând transmiterea virusului. Pe când, participanții la evenimente ar fi din start testați, iar cei care ar fi depistați pozitivi ar fi conștienți de acest lucru și ar putea lua măsurile care se impun!”, a anunțat Edy Chereji , Director de Comunicare UNTOLD & Neversea.


Alianța Cultură, Turism și Evenimente (ACTE) din care face parte și UNTOLD a solicitat Guvernului încă din luna martie 2021 reluarea activității pentru sectoarele grav afectate. ACTE cere acest lucru în baza unui plan de redeschidere care să includă și reluarea evenimentelor mari, precum festivalurile din Cluj, cu acces pentru persoane care sunt vaccinate, au anticorpi în urma infectării sau sunt testate la intrarea la eveniment.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc: „Festivalurile trebuie să aibă loc! Sunt susținător fără echivoc. Viața nu poate rămâne încremenită”


Concertul-test din Barcelona, un adevărat succes

Concertul test de la Barcelona cu cei 5.000 de participanți a fost un real succes. Niciun participant nu s-a infectat cu COVID-19, arată conculuziile studiului, la o lună de la eveniment. Aceste concluzii au fost așteptate, având în vedere că Emil Boc a zis că ar dori să organizeze un eveniment de acest gen și în Cluj.

Fiecare participant s-a testat după două săptămâni de la eveniment, iar toate testele au ieșit negative, arată studiul. Experimentul s-a bazat pe gradul de risc de infecatre COVID la un eveniment, specialiștii monitorizând 5.000 de oameni.

Participanții au trebuit să respecte anumite reguli la eveniment: masca a fost obligatorie pe toată durata evenimentului, ia înainte de a intra în incinta evenimentului, toți participanții au fost testați rapid.

Organizatorii concertului au prezentat datele studiului și își doresc restartarea industriei atât de afectată de pandemie. Aceștia spun că dovezile arată că oamenii sunt în siguranță la un eveniment, dacă sunt vaccinați sau testați rapid, iar evenimentele trebuie să fie reluate în acest an. „Este mai sigur să fii la Palau Sant Jorgi decât să mergi pe stradă” a declarat unul dintre organizatorii concertului, Jordi Herreuela, cu privire la rezultatele studiului.

Pentru a intra în Arena Palau Saint Jordi, participanții au prezentat biletul pentru concert alături de testul negativ, folosind o aplicație care a fost special creată pentru eveniment. Toți au primit câte o mască din partea organizatorilor, pe care au purtat-o în sala de concert. 200 de specialiști au realizat cele 5.000 de teste rapide, în mai multe centre de testare create în diverse locuri. Accesul a fost permis exclusiv celor care au primit rezultat negativ, iar celor 6 persoane cu rezultat pozitiv fiindu-le interzis accesul la eveniment.

CITEȘTE ȘI:

Concert ca la Barcelona, posibil din vară la Cluj. Boc: „Din luna iunie sperăm se întâmple și să repornim industria”

 

abonare newsletter