Actualitate

Campanie de vaccinare anti-COVID pentru oamenii fără adăpost, la Cluj

Se va da startul unei campanii de vaccinare anti-COVID cu Johnson&Johnson, pentru oamenii nevoiași din Cluj-Napoca. Campania se va desfășura în cadrul proiectului „O Masă Caldă”.

 

 


O Masă Caldă funcționează din iunie 2013, când, la Cluj-Napoca, o mână de oameni au strâns 100 de lei, cu care s-au gătit 50 de mese calde, la Cantina Socială a Primăriei Cluj-Napoca din Piața Muzeului. Acum, bucătăriile „O masă caldă” pot fi găsite în Cluj-Napoca, Satu Mare, Adjud, Bistrița, București, Constanța, Zalău.

O mică campanie de vaccinare

Organizatorii proiectului au dat startul unei campanii de vaccinare în ce privește oamenii care frecventează centrele lor. Aceștia așteaptă însă aprobarea Primăriei pentru folosirea vaccinului Johnson&Johnson.


„Am vorbit cu Primăria Cluj-Napoca, cu cei de la asistență socială, care se ocupă cu vaccinarea, pentru a da startul acestei mici campanii. Așteptăm vaccinul Johnson&Johnson, deoarece se administrează o singură doză. La celelalte tipuri de vaccin, mi-e greu să îi găsesc pe aceeași oameni după trei-patru săptămâni, pentru rapel.

Vaccinul de la Johnson&Johnson a ajuns în jurul datei de 20 aprilie, dar poate fi folosit doar în cadrul cabinetelor medicilor de familie și a centrelor mobile de vaccinare, fapt pentru care vom face și noi un centru mobil.” a explicat Raimonda Boian, organizatoare a proiectului, pentru monitorulcj.ro.


Încurajare, dar nu discriminare

Întrebată dacă accesul va fi restricționat într-un fel sau altul, organizatoarea a negat categoric acest gând.

„Nu, categoric nu. Deși încurajăm imunizarea împotriva COVID-19, motiv pentru care am pornit și această campanie de vaccinare, nu vom discrimina pe cei care nu sunt vaccinați sau au decis să nu o facă, indiferent de motiv.


Hrana este o nevoie de bază și cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea. Printre cei care primesc o masă caldă sunt și copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost, oameni care se află la limita sărăciei.” a declarat Raimonda Boian.

Un număr considerabil de doritori

Totuși, organizatoarea declară că a fost plăcut surprinsă de faptul că lista de vaccinare pe care a făcut-o conține un număr considerabil de persoane.


„Când am făcut lista pentru cei care doresc să se vaccineze, s-au înscris 55 de oameni, în condițiile în care numărul celor care frecventează în mod normal centrele noastre se situează între 50 și 90 de persoane.” a confirmat organizatoarea.

Unde e locația și cum se desfășoară activitatea?

Bucătăria comunitară „O Masă Caldă” din Cluj este situată pe Bdul 21 Decembrie 1989, în spațiul primit în 2018, în folosință gratuită, de la Primăria Cluj-Napoca.

Aici se pregătesc, de luni până vineri, între orele 11.00 și 15.00, în jur de 250 de mese calde, pentru: copiii înscriși în centrele de zi EveryChild, Familia Regăsită și Acoperământul Maicii Domnului; rezidenții centrelor pentru adulți Social de Urgență (str. Dragoș Vodă 36) și de Găzduire Temporară (str. Oașului 298); persoanele vulnerabile, fără adăpost, care vin în Piața Cipariu la ora 15.00 (numărul lor variază între 45 și 90).

Întrucât niciodată nu se știe câți vor fi, se pregătesc un minim de 100 de mese calde. În medie, activitatea durează între 2 și 4 ore, în funcție de fiecare bucătărie.

„În comunitățile în care se desfășoară activitatea, ne adresăm unui număr cuprins între 900 și 1.000 de beneficiari: copii, adulți, vârstnici cu probleme financiare și/sau de sănătate.

Nu facem anchete sociale, doar facem mâncare pe care o oferim celor care au nevoie și care vin să ne întâlnească zilnic sau săptămânal. Încercăm nu doar să potolim foamea, ci să aducem și bucurie celor care beneficiază de o masă caldă preparată în bucătăriile noastre.” au mai adăugat cei de la proiectul „O Masă Caldă”.

abonare newsletter