Actualitate

Două FOCARE de pestă porcină africană, depistate la Cluj în ultimele săptămâni

În județul Cluj au fost depistate două focare de pestă porcină africană în ultimele săptămâni, arată o analiză făcută de Autoritatea Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

 


„La data de 03.06.2021 erau active un număr de 184 focare pestă porcină africană (PPA), din care 5 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 93.654 porcine (animale afectate din focarele active)”, arată ANSVSA.

 


Din data de 21 mai până pe 3 iunie au fost identificate 21 de focare de pestă porcină aficană, dintre care 6 în Maramureș, două în Cluj și trei în Bihor.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă foarte gravă a porcilor domestici şi sălbatici.
Purtătorii de virus sunt populaţiile de mistreţi africani (cu negi), mistreţii de tufişuri, porcii giganţi de pădure din Africa. De asemenea şi porcii domestici, precum şi mistreţii din Europa şi America pot fi purtător de virus.
Virusul se poate transmite direct prin contact între animale bolnave și sănătoase, dar și indirect prin hrănirea animalelor cu resturi menajere ce conțin carne infectată.
Virusul rezistă 3-6 luni în produsele din carne infectată neprelucrată termic.


Care sunt simptomele?

- Forma supraacută. Moarte subită cu simptome nerelevante.
- Forma acută. Febra este iniţială şi durează cîteva zile (40,5-42°C) iar exprimarea clinică are loc cu 24- 36 de ore înainte de moarte.
- Forma subacută şi cronică -Semnele sunt necaracteristice; -Se constată scăderea în greutate, temperatură insidioasă , scăderea apetitului, depresie, ulcere ale pielii, artrite, periartrite, inflamaţii articulare. Durata bolii este de 30-40 de zile.
- La porcii domestici mortalitatea poate să ajungă la 100 % iar supravieţuitorii vor fi purtători de virus toată viaţa.

CITEȘTE ȘI:


Zeci de FOCARE de pestă porcină africană înregistrate la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter