Sănătate
Băutura care ucide peste 330.000 de oameni în fiecare an
Peste 340.000 de persoane mor anual din cauza consumului de băuturi îndulcite, conform unei cercetări din Nature Medicine.
Băuturile îndulcite provoacă anual 340.000 de decese prin diabet și boli cardiovasculare. Afectează în special bărbații tineri din mediul urban. Foto: depositphotos.com
Cercetătorii au descoperit că aceste băuturi sunt responsabile pentru aproximativ 340.000 de decese anual, cauzate de diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Analiza, care a examinat date la nivel global, arată că în 2020, băuturile îndulcite cu zahăr au fost responsabile pentru 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2 și 1,2 milioane de cazuri noi de boli cardiovasculare. Asta înseamnă că una din zece cazuri noi de diabet și unul din 30 de cazuri noi de boli cardiovasculare sunt cauzate de consumul acestor băuturi.
Ucigașul din pahar. Studiu șocant despre efectele băuturilor carbogazoase
Situația este deosebit de gravă în America Latină și Caraibe, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de boli cardiovasculare legate de consumul de băuturi îndulcite, precum și în Africa Subsahariană, care a raportat cele mai multe cazuri de diabet de tip 2. Studiul a identificat că cei mai afectați sunt bărbații tineri cu educație superioară din zonele urbane.
CITEȘTE ȘI:
Băutura alcoolică benefică pentru inimă. Reduce riscul mortalității și ajută memoria
Dr. Adedapo Iluyomade, cardiolog,spune că în categoria băuturilor îndulcite intră sucurile carbogazoase, băuturile cu aromă de fructe, băuturile energizante, punch-ul și limonada. Important de menționat este că sucurile 100% naturale din fructe, băuturile îndulcite artificial și laptele îndulcit nu sunt incluse în această categorie.
Băutura pe care o consumăm zilnic ne poate ucide
Specialiștii recomandă limitarea consumului acestor băuturi la mai puțin de o porție pe săptămână și înlocuirea lor cu apă sau băuturi fără calorii. Dr. Melissa Prest, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, sugerează reducerea treptată a consumului, eliminând una sau două băuturi îndulcite pe zi sau pe săptămână și înlocuindu-le cu alternative mai sănătoase, cum ar fi apa minerală cu fructe proaspete stoarse.
Studiul subliniază necesitatea urgentă a unor măsuri de sănătate publică menite să reducă consumul de băuturi îndulcite, în special în regiunile și grupurile de populație cu risc ridicat.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: