Actualitate
VIDEO. Mai multe rampe de gunoi ilegale, INCENDIATE în Cluj
Mai multe rampe de gunoi ilegale au fost depistate în județul Cluj. Câteva dintre acestea au fost incendiate.
Asociaţia Naţională de Combatere a Braconajului şi Poluării, Filiala Cluj, a descoperit mai multe depozite de deşeuri în zona localităţii clujene Moldoveneşti, unele incendiate.
Vedeți aici un videoclip în care ard gunoaiele din Moldovenești: https://www.facebook.com/antibraconaj.cluj/videos/281422293681985
„Cu ocazia zilei de 5 iunie, Ziua mondială a mediului înconjurător, care sărbătoreşte şi biodiversitatea, am desfăşurat o acţiune de informare şi prevenire a neregulilor de mediu împreună cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj - gruparea Turda, în zona Cheile Turzii- Cheile Tureni. Noi, în calitate de asociaţie preocupată de aceste aspecte şi în speţă prin obiectivul nostru de combatere a braconajului piscicol şi cinegetic, implicit de conservare a biodiversităţii, am desfăşurat un control şi pe râul Arieş, în cadrul căruia am constat depozite ilegale de deşeuri şi chiar incendierea acestora. Ca urmare, am solicitat intervenţia unui echipaj de pompieri al ISU - Municipiul Turda, care s-au deplasat la faţa locului cu promptitudine, lichidând în scurt timp incendiul de la rampă ilegală de deşeuri, aflat la limita comunelor Mihai Viteazu şi Moldoveneşti, cel mai probabil fiind pe teritoriul UAT Moldoveneşti”, se arată într-un comunicat trimis, duminică, de asociaţia respectivă.
Asociaţia solicită autorităţilor competente identificarea celor responsabili şi aplicarea măsurilor legale.
„Am solicitat prezenţa unui comisar al Gărzii Naţionale de Mediu prin intermediul SNUAU 112, însă în cele 3 ore ale prezenţei noastre la faţa locului nu am observat pe nimeni din cadrul instituţiei, sperând ca aceasta să se întâmple în zilele următoare. În continuare, am observat alt foc, pe teritoriul satului Moldoveneşti de această dată, iar în urma deplasării, am găsit acolo un spaţiu de depozitare mult mai mare şi care părea că fiind unul de care autorităţile locale să aibă cunoştinţă, văzându-se clar lucrări de acoperire cu pământ de către un buldozer, operaţie tipică de mascare a gunoiului. Din spusele sătenilor, chiar resturile provenite din lucrări de renovare ale grădiniţei din comună ar fi fost depozitate acolo. Pe această cale solicităm autorităţilor competente luarea măsurilor şi identificarea celor responsabili de existenţa şi lipsa de acţiune în această privinţă”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții asociației precizează că „viceprimarul comunei Moldoveneşti a refuzat să ofere un punct de vedere în cadrul întâlnirii faţă în faţă şi a negat existenţa unor astfel de locuri pe teritoriul comunei, fapt infirmat de către localnici, ba chiar s-a încercat descurajarea demersurilor noastre, justificând faptul că este posibil ca acele terenuri să se afle pe o proprietate privată”.
CITEȘTE ȘI:
Clujul se umple de gunoaie în spațiile verzi. Cât costă amenda pentru „abandonarea” deșeurilor? FOTO