Actualitate
Președintele TIFF: „Am reușit să schimbăm destine”
Tudor Giurgiu, președintele faimosului festival de film de la Cluj-Napoca, a mărturisit că TIFF a schimbat destine, în cei 20 de ani de existență.
Preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, în cadrul Conferinței de Educație Media și Cinematografie că, pentru el, cel mai important lucru pe care TIFF l-a reuşit în 20 de ani este că a schimbat „câteva destine”.
Acesta a povestit că, la deschiderea ediţiei cu numărul 20 a festivalului de la Cluj-Napoca, s-a întâlnit cu o femeie care la prima ediţie TIFF era însărcinată. „Acel copil astăzi este student la film, el trăgând după el alţi voluntari, alţi copii şi asta e pentru mine fantastic”, a declarat preşedintele TIFF.
Tudor Giurgiu a făcut referire la obiectivul conferinţei care s-a desfăşurat luni, amintind despre dorinţa introducerii educaţiei cinematografice în şcoli.
„Ne-am propus anul ăsta să ne adunăm cu toţii, reprezentanţi ai unor instituţii, colegi care desfăşoară proiecte din Bucureşti sau alte oraşe, specialişti, profesori, elevi şi să încercăm să răspundem cumva la finalul zilei la întrebarea asta - «Cum reuşim să colaborăm? Cum reuşim să creionăm, noi ne-am propus în trei ani un plan comun pentru a stimula introducerea educaţiei cinematografice în şcoli»”, a adăugat Tudor Giurgiu.
La conferință a mai participat Excelența Sa Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, care a afirmat că Franța a făcut pionierat în domeniul educației cinematografice.
„După pandemie, este şi mai important să realizăm că imaginile vin către copii într-o manieră complet haotică. Suntem bombardaţi de imagini, nu e doar o chestiune de istorie, ci o chestiune de drepturi civice, e o chestiune de a da copiilor spirit critic”, a arătat diplomatul.
Ea a mărturisit că aceasta este ediţia la care în calitate de ambasador a descoperit TIFF „ca şi cum aş fi descoperit Peştera lui Ali Baba”. „După un an şi jumătate, tocmai a avut loc, în Franţa, Festivalul de la Cannes şi văd aici, la Cluj, atâţia tineri interesaţi de cinema. Cred că acest festival poate crea un program foarte important pentru tineri”, a adăugat Laurence Auer.
La această conferință au mai participat Alexandra Bogdan - consilier al Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, Oana Ghera - co-fondator Asociația Culturală Bloc Zero, coordonator al programelor de educație cinematografică Education à l’image și One World Romania la Școală, Dana Grigorovici – profesor la Colegiul Național Gheorghe Şincai, Cluj-Napoca, Raluca Nemeti - elevă în clasa a X-a la Seminarul Teologic Ortodox, Cluj-Napoca şi participantă la European Film Academy Young Audience Award.
Material realizat de Paula COPACIU