Actualitate

Performanţă şi dedicare: Maya și Felix, doi tineri balerini care au atins culmile succesului

Maya Ciobotă și Felix Boboi sunt doi balerini clujeni, elevi la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” care au cucerit lumea baletului. Cei doi au luat premii peste premii și recent au fost acceptați la academii de prestigiu din afara României.

 

La vârsta la care mulți preferă să stea pe rețelele de socializare sau să iasă cu prietenii, Maya și Felix în vârstă de 14, respectiv 15 ani au renunțat la copilărie ca să își implinească visul, cel de a duce dragostea pentru balet la un alt nivel.


 

Ei dau dovadă de maturitate încă de la o vârstă fragedă, fiind conștienți că fără muncă, talentul nu poate să iasă la suprafață. Deși uneori ar vrea și ei să piardă timpul la televizor, mereu aleg să muncească, iar rezultatele nu întârzie să apară. Uneori obosesc, câteodată sunt împinși la capătul răbdării când nu le iese vreo mișcare, mai și plâng, dar niciodată nu renunță.


Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, cei doi tineri balerini au explicat de unde a pornit această pasiune și cum au reușit să treacă peste perioada pandemiei.

„Pasiunea pentru balet a venit în timp, de la vârsta de 4 ani am început să dansez prin casă, iar părinții au fost cei care m-au dus la cursuri. Întâi a fost o pasiune, dar acum a ajuns să fie mai mult decât atât”, a declarat Maya Ciobotă.


„Și eu pot spune că dansul a fost o pasiune, am urmat cursurile de la Școala de Coregrafie «Octavian Stroia» și chiar dacă îmi plăcea ideea de balet, nu eram 100% sigur dacă asta vreau să fac, dar prin clasa VI-a sau a VII-a am realizat că vreau să fiu pe scenă dansând”, a relatat Felix Boboi.

De la pasiunea pentru sport la cea de balet

Felix era pasionat de mic de sport, dar dintr-o glumă de-a mamei lui a ajuns să facă balet. Înainte să urmeze școala de coregrafie, Felix a fost elev la Liceul Teoretic Báthory István din Cluj-Napoca, iar în clasa a III-a a fost atras de dansul modern, dar la scurt timp după ce a urmat cursurile de dans, și-a dat seama că acest stil nu era potrivit pentru el.


Povestind cu mama lui despre ce cursuri de dans ar trebui să urmeze, aceasta i-a spus în glumă să urmeze cursuri de balet. Acela a fost momentul în care curiozitatea lui Felix l-a împins să meargă alături de mama lui la primul spectacol de balet. Coincidența face ca primul spectacol la care a fost Felix să fie variația „Giselle”, cu care la rândul său a câștigat locul doi la Young American Grand Prix (YAGP) Europe Virtual.

„După ce a văzut variația s-a întors spre mine, spunându-mi că așa vrea să danseze și el într-o bună zi. Inițial credeam că glumește, dar pe parcursul anilor mi-a demonstrat contrariul”, rememorează Ildiko Boboi, mama lui Felix.


Maya și Felix sunt exemple perfecte pentru zicala „esențele tari se țin în sticluțe mici”

Părinții Mayei, văzând-o pasionată de dans, au decis să o ducă la cursuri de balet. Începând de la o vârstă fragedă, Maya știa că scena este locul magic unde orele de muncă se transformă în feerie, este locul unde își deschide sufletul și împărtășește publicului setimentele sale prin dans.

„Maya este un copil de excepție, un copil care a știut din primul moment ce își dorește de la viața ei. A trecut peste obstacole, a făcut foarte multe sacrificii în viața de zi cu zi ca să ajungă la o astfel de performanță. Este plină de har și este plină de dragoste pentru dans, iar fără dragoste pentru ceea ce faci nu poți să ajungi să îți autodepășești limitele. Fără antrenament nu se poate, indiferent de talentul și determinarea pe care le ai. Dacă nu perseverezi, nu ajungi prea departe”, a declarat profesoara Mayei, Felicia Șerbănescu.

„Maya și Felix sunt doi copii ambițioși, dornici de performanță și foarte maturi pentru vârsta lor, știu ce își doresc de la viața artistică. Prin seriozitatea de care au dat dovadă la fiecare antrenament, indiferent de ziua în care ne antrenam, că era sâmbătă, duminică, nu avea importanță că poate nu au avut o zi liberă de două-trei săptămâni, ei erau la fel de motivați și serioși. Sunt convins că vor ajunge să danseze pe marile scene ale lumii, atâta timp cât vor continua să fie perseverenți în ceea ce fac”, a declarat pentru monitorulcj.ro profesorul Tudor Oltean, cel care conduce Pirouette Performing Arts Center.

Sub îndrumarea profesorului Tudor Oltean, Maya și Felix au obținut locul 2 la Young American Grand Prix Europe Virtual cu Pas de deux „Coppelia”, unde au concurat cu balerini profesioniști, cu vârste de până la 26 de ani. Tot în cadrul acestui concurs, Felix a obținut locul doi la solo clasic, cu variația „Giselle”.

„Aventura noastră la Youth American Grand Prix a început în vara anului 2019, unde în doar trei-patru luni de zile am reușit să pregătim Pas de deux «Coppelia» și au intrat în top 6 din 13 numere, unde au concurat cu balerini cu vârste de până la 19 ani, Maya având doar 12 ani, iar Felix 14”, a adăugat profesorul Tudor Oltean.

Pe lângă locul 6 la Pas de deux alături de Felix, Maya a ocupat locul 3 din 124 de concurenți, fiind primul elev clujean care a ajuns pe podiumul acestei competiții și obținând numeroase burse.

Investițiile părinților nu sunt de neglijat când vine vorba de performanță

Pentru a face posibile toate performanțele celor doi, efortul dansatorilor a fost dublat de sprijinul necondiționat, material și emoțional, al părinților Mayei și ai lui Felix.

„Când Maya cu Felix au reprezentat România la semifinala YAGP de anul trecut din Italia, cu tot cu taxele de concurs, cu avionul, cu mâncarea și cu transportul costumelor cu mașina, costurile s-au ridicat în jurul sumei de 2.000-2.500 de euro. În momentul în care vedem că ei evoluează de la un an la altul chiar zicem că a meritat tot suportul emoțional și financiar”, a adăugat Ildiko Boboi, mama lui Felix

Chiar dacă perioada pandemiei de COVID-19 a venit ca un sfârșit pentru pasiunile anumitor oameni, Maya și Felix împreună cu părinții lor și cu profesorii de balet au fost motivați să lucreze mai mult chiar dacă circumstanțele nu au fost favorabile, orele ținându-se prin intermediul zoom-ului.

Admiși la academii de prestigiu din lume

În urma cursurilor intensive de balet organizate în Alicante (Spania) din data de 4-25 iulie, Maya a fost acceptată să urmeze cursurile Academiei Vaganova din Saint Petersburg Rusia. Academia Vaganova este școala asociată a Baletului Mariinsky, una dintre cele mai importante companii de balet din lume. În urma cusurilor, Maya a fost singura acceptată la prestigioasa academie de balet, în condițiile în care elevii internaționali trebuie să aibă 16 ani împliniți, conform condițiilor impuse de Vaganova, iar Maya are doar 14 ani. Printre balerinii care au terminat cursurile de la Vaganova îi amintim pe Mikhail Baryshnikov, George Balanchine, Rudolf Nureyev, Svetlana Zakharova, Diana Vishneva, Galina Ulanova, Vaslav Nijinsky, Ulyana Lopatkina sau Natalia Makarova care au creat metode noi de predare ale baletului.

Felix a reușit să intre la Academia de Balet din Budapesta în urma unui examen care s-a desfășurat online. Felix a trebuit să se filmeze în timp ce făcea exerciții la bară, la sărituri și la mijloc. Cei cinci evaluatori care au analizat filmarea trimisă de băiat au fost impresionați de prestația lui și astfel și-a asigurat locul la prestigioasa academie de balet din Budapesta. Academia de Balet Budapesta oferă o gamă completă de cursuri de balet clasic, indiferent de vârstă și sex, de la începător la nivel profesional.

Acestora nu le vine să creadă că au ajuns atât de departe, dar sunt motivați să continue să muncească zi de zi tot mai mult și să ajungă cei mai buni din domeniu.

Care sunt diferențele majore dintre predarea baletului pentru băieți și pentru fete?

„Predarea este identică până la un punct, atât pentru fete cât și pentru băieți, însă tehnica băieților, comparativ cu cea a fetelor, diferă în mare parte prin elementele de virtuozitate. Băieții având o forță net superioară fetelor, tehnica lor s-a dezvoltat pe lângă cea «par terre» (pe podea), «en l’air» (în aer), săriturile și turațiile din aer reprezintă tehnica de virtuozitate masculină. Tehnica feminină s-a dezvoltat predominant în «pointe», unde alinierea corpului și amplasarea picioarelor sunt aspecte fundamentale ale tehnicii în «pointe»”, a amintit profesorul Tudor Oltean.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

La numai 13 ani, Maya Ciobotă va reprezenta Clujul la o competiție de balet la New York - VIDEO

 

abonare newsletter