Actualitate

„Mi-e dor de tine”. Instalația luminoasă a ajuns în mijlocul celei mai mari comunități de români din Chicago - FOTO

Instalația creată de Lights On care luminează în metropola Chicago, cea mai mare comunitate de români din Statele Unite ale Americii.

 

 


Instalația de lumină „Mi-e dor de tine”, care a luminat la Cluj și la Londra, s-a aprins la finalul acestei săptămâni în Chicago, la clădirea „Britannica”, unde va „poposi” timp de două luni.

 


„Dacă am putea exprima dorul în imagini, ar arăta exact așa. Știți de ce? Pentru că exact așa arată în acest moment, plasat în mijlocul celei mai mari comunități de români din Chicago.

Instalația de lumină «Mi-e dor de tine» se află acum în Statele Unite ale Americii și devine conexiunea principală dintre cei care se află departe de cei dragi și familiile lor. Reid Murdoch Center este acum locul de întâlnire al dorurilor de pretutindeni și locul din care va porni cel mai frumos și puternic dialog:


- Mi-e dor de tine. (Chicago)

- Și mie. (Cluj-Napoca)


- Te aștept. (București)”.

Circa 100.000 de români trăiesc în Chicago

Situată pe Chicago River, în inima „Windy City”, clădirea Britannica va găzdui timp de două luni instalația dedicată românilor care sunt cuprinși de acest sentiment apăsător: dorul. Instalația le transmite că nu sunt uitați, că acasă cineva îi așteaptă, că tot ce fac, fac pentru un scop mai măreț decât ei. Peste 30.000 de români trăiesc oficial în Chicago. Neoficial, peste 100.000 în Chicago Metro Area.


„Mi-e Dor de Tine” reprezintă conexiunea puternică dintre noi toți și generează emoții care rezonează cu fiecare, reamintindu-ne de lucrurile care contează cu adevărat.

„Lights On România înseamnă povești fascinante și locuri interesante aduse împreună de niște instalații de lumină atipice. Dintre ele, «Mi-e Dor De Tine» e instația care nu mai are nevoie de nicio prezentare. O țară întreagă știe ce reprezintă și rezonează cu acest mesaj. Lucrăm de aproape 2 ani la această expoziție, a fost incredibil de provocator să aducem aceste momente de alinare celei mai mari comunități de români de peste ocean, dar iată-ne aici. Ne bucurăm să putem scrie împreună încă o pagină din povestea acestei instalații de lumină”, a declarat Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler.

Montarea și aprinderea instalației a avut loc în data de 5 noiembrie în prezența președintelui Asociației Daisler, Andi Daiszler, cel care de altfel a și creat instalația „Mi-e Dor De Tine”, și în prezența reprezentanților Romanian United Fund (RUF), organizație non-profit care reunește și derulează proiecte pentru românii din Statele Unite ale Americii. RUF este partener ar demersului.

Instalația trece pentru a doua oară granițele țării noastre. Acum exact doi ani, în noiembrie 2019, am dăruit acest mesaj celor care trăiesc în Capitala Regatului Unit al Marii Britanii. Imaginile din Canary Wharf Londra au făcut ocolul internetului, au stârnit emoții puternice și le-au adus aminte privitorilor că nu au fost, pentru niciun moment, uitați. Suntem nerăbdători să vedem următorul capitol al acestei povești cu și despre dor.

Despre Lights On

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.

Romanian United Fund (RUF) reprezintă o organizație a românilor din diaspora, înființată chiar la Chicago, care își propune să susțină proiecte din comunitățile românești din SUA, dar și diferite inițiative cu impact social sau educațional derulate în România. A fost fondată în anul 2019 de către Mihai Lehene. Mai multe informații pe romanianunitedfund.org.

CITEȘTE ȘI

Instalația „Mi-e Dor de Tine” se aprinde în inima celei mai mari comunități de români din SUA

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter