Actualitate
Reabilitarea Bisericii Sf. Mihail, o adevărată provocare. Când se vor finaliza lucrările?
Biserica Sfântul Mihail s-a aflat în lucrări de modernizare în ultimii ani. Echipa de proiectanți, consultanți și restauratori lucrează în prezent la reabilitarea turnului bisericii, cel mai înalt din România timp de mai multe secole.
Lucrările la Biserica Sfântul Mihail sunt la stadiul de 98%, a afirmat pentru Monitorul de Cluj prim-protopopul László Attila, termenul de finalizare a proiectului fiind data de 30 iunie 2022. În ceea ce privește lucrările interioare, acestea sunt aproape finalizate, astfel că Sfânta Liturghie de Crăciun ar putea fi celebrată în biserică.
„Lucrările interioare în cadrul Bisericii Romano Catolice Sf. Mihail sunt aproape de finalizare, stadiul tehnic este la un nivel de 98%. Totodată, din cauza descoperirilor arheologice în zona Capelei Schelyling și în partea de Nord Est a bisericii sunt necesare anumite intervenții pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice. Totodată punerea în valoare a elementelor artistice, mai ales a picturilor murale este în curs, și specialiști restauratori lucrează pentru a prezenta valorile gotice a bisericii noastre. Din punct de vedere liturgic sperăm că vom avea posibilitatea de a celebra Sfânta Liturghie de Crăciun în biserică. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 iunie 2022, și sperăm că putem finaliza toate lucrările în timp până la data prevăzută în contractual de finanțare”, a transmis prim-protopopul László Attila.
Întârzieri la renovarea bisericii
Redeschiderea pentru public a bisericii renovate era planificată să aibă loc la finalul anului acesta, însă lucrările sunt încă în desfășurare în ceea ce privește exteriorul bisericii, mai precis la turnul acesteia. Biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire, iar turnul urmează să fie deschis în mod permanent pentru vizitatori. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.
Întârzierea de o jumătate de an pentru finalizarea lucrării a fost cauzată atât de descoperirea unor elemente artistice, cât și de stadiul avansat de degradare în care se afla turnul bisericii, lucru care nu a putut fi preconizat de constructor până la montarea schelelor.
„La o lucrare de această anvergură și complexitate, întârzierile nu sunt mari. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit cu jumătate de an, datorită faptului că în monumentul istoric am găsit niște valori artistice rare, care trebuie prezentate - este datoria noastră față de monumentul istoric. Totodată turnul bisericii era într-o fază mult mai degradată decât ne așteptam, și acest lucru nu a putut fi preconizat în faza de proiectare, numai după montarea schelelor. Lucrările din turn presupun o perioadă mai lungă de execuție - este și motivul principal al prelungirii termenului - și implicit costuri mult mai mari”, a mai arătat prim-protopopul.
Firma de construcții care se ocupă de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii este KÉSZ România. Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.
Lucrări de restaurare de foarte mare precizie
Reabilitarea turnului bisericii constituie o adevărată provocare pentru constructor, constituind o muncă atentă încă de la montarea schelei. În prezent, turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România, cu 80 de metri înălțime, după cel al Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara - 90 metri înălțime.
Totodată, reabilitarea lucrărilor de artă și a elementelor de piatră au fost solicitantă pentru echipa de proiectanți, consultanți și restauratori.
„Lucrările de artă, de reabilitarea a elementelor de piatră au reprezentat cea mai mare provocare pentru echipa de proiectanți, consultanți și restauratori. Reabilitarea turnului bisericii iarăși reprezintă o provocare deosebită: deja montarea schelei și executarea lucrărilor la o înălțime între 60 - 80 m, reprezintă o raritate, și mai mult decât atât: trebuie efectuate lucrări de restaurare de foarte mare precizie. Cele mai mari dificultăți în momentul de față sunt lucrările la turnul bisericii, reabilitarea elementelor de piatră”, a mai declarat prim-protopopul László Attila.
Costuri mai mari în realitate decât se estima
„Costul lucrărilor depășește cu mult cele previzionate în bugetul inițial al proiectului. Împreună cu echipa de proiect ne străduim să asigurăm din punct de vedere tehnic și financiar condițiile pentru finalizarea acestui proiect. Sperăm că această reabilitare va asigura starea tehnică corespunzătoare a acestei bijuterii a Clujului, a Ardealului pentru cel puțin 50 de ani”, a afirmat prim-protopopul.
CITEȘTE ȘI: