Actualitate

Nicio surpriză. Zăpada de la începutul lunii ianuarie i-a luat pe nepregătite pe şoferi, dar și pe drumari. FOTO

Codul galben de ninsoare a creat haos în mai multe zone din judeţul Cluj. În 24 de ore de ninsoare s-a acumulat multă zăpadă pe drumuri, iar în unele zone, mulți șoferi se plâng că utilajele de dezăpezire nu au intervenit.

Nicio surpriză. Zăpada de la începutul lunii ianuarie i-a luat pe nepregătite pe şoferi, dar și pe drumari. FOTO/SURSA FOTO: captură ecran Nicio surpriză. Zăpada de la începutul lunii ianuarie i-a luat pe nepregătite pe şoferi, dar și pe drumari. FOTO/SURSA FOTO: captură ecran

 

 


O filmare a fost postată pe grupul Info Trafic jud. Cluj, în care este surprins drumul județean 109C acoperit de zăpadă.

 


„Dj 109c Gherla-Geaca. În zona Sântioana ambulanță avariată....drum deloc curățat...în caz de urgențe... elicoptere”, a transmis șoferul.

Alți șoferi au semnalat probleme pe tronsonul Vâlcele Borhanci, dar și pe câteva sectoare de drum din A3.


Județul Cluj, sub COD GALBEN de ninsori

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare COD GALBEN de ninsori pentru 14 județe, inclusiv Cluj. Codul galben este valabil până duminică, la ora 10:00.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și local în vestul și nord-vestul Transilvaniei, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă în medie de 10...15 cm. În Carpații Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi local consistent.


Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...65 km/h în sudul Banatului  și pe crestele Carpaților Meridionali unde va fi viscol.

Recomandări pentru sezonul rece

- Să vă echipați mașinile corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți, distanța și timpul fiind elemente importante de care trebuie să țineți cont.


- Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

- Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!

- Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!

Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, pe cale de consecință, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!

 

CITEȘTE ȘI:

Se întorc ninsorile! COD GALBEN de ninsori în 14 județe, inclusiv Cluj. Stratul de zăpadă va ajunge la 15 centimetri

abonare newsletter