Actualitate
30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei, în Transnistria
Miercuri, 2 martie, se împlinesc 30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei în Transnistria.
30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei, în Transnistria/ Foto: basarabian.blogspot.ro
La 2 martie 1992, după ce Republica Moldova a primit statul de membru al ONU, președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva separatiștilor de pe malul stîng al Nistrului, scrie DeFapt.ro.
Tiraspolul proclamase independența regiunii, după un așa-zis referendum, încă din septembrie 1990.
Conflictul militar a început în 1-2 noiembrie 1990 când au murit primii polițiști din Dubăsari, după niște ciocniri pe podul din această localitate.
În aceeași localitate, la Dubăsari, au început și luptele din 2 martie 1992, când efective ale gărzii transnistrene și unități de cazaci au atacat postul de poliție.
Atunci, consiliul orășenesc susținea separatiștii, iar consiliul raional regimul de la Chișinău. Separatiştii îşi organizaseră formaţiuni paramilitare de gardişti, cazaci (veniţi din Rusia) şi miliţie, iar autorităţile legitime erau reprezentate de poliţie.
Lipsiți de sprijinul Chișinăului și cu prea puțin armament, polițiștii din Dubăsari au acceptat să predea sediul de poliție la 2 martie 1992, în schimbul promisiuni că vor fi lăsați să plece. Cu toate acestea, ei au fost arestați și duși la Tiraspol.
Citește știrea pe larg, pe DeFapt.ro.
CITEȘTE ȘI: