Actualitate

Incendiu provocat de armata rusă la cea mai mare centrală nucleară din Europa. VIDEO

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost lovită de armată rusă și ar fi putut exploda în orice moment.

Incendiu provocat de armata rusă la cea mai mare centrală nucleară din Europa. VIDEO Incendiu provocat de armata rusă la cea mai mare centrală nucleară din Europa. VIDEO

 

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Bombardamentele rușilor au lovit ținta în jurul orei 2 noaptea, dar pompierii au putut să intervină abia după două ore, deoarece Rusia a continuat să atace zona respectivă.

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporizhia, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei.


„Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!", a continuat acesta într-un alt videoclip.

Ulterior, pompierii au ajuns la locul incendiului și au reușit să oprească un adevărat dezastru.


Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.

Centrala, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.


Dezastrul de la Cernobil

În urmă cu mai bine de 25 de ani, Ucraina a fost lovită de cel mai mare dezastru ecologic din istorie.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare. 


În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unor organizații, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească.

CITEȘTE ȘI:

Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelegere și permit evacuarea civililor

Lukoil i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter