Actualitate
Luna plantării arborilor în cadrul Direcției Silvice Cluj 2022 (P)
În procesele colective din viața pădurii, regenerarea acesteia apare ca un proces de înnoire sau de refacere a generațiilor de arbori și arborete în locul celor exploatate sau distruse din diferite cauze.
Regenerarea se impune ca veriga obligatorie, un mijloc permanent de evoluție a vegetației arborescente, care asigură continuitatea pădurii în timp și spațiu.
În spiritul celor aratate mai sus, Direcția Silvică Cluj și-a propus acțiuni specifice de regenerare desfășurate sub egida „ LUNII PLANTĂRII ARBORILOR ” (15 martie –15 aprilie), manifestare care și-a adus, în mod constant o contribuție la apropierea tinerei generații de pădure si totodată la consolidarea imaginii silvicultorilor în relația cu mass-media și cu opinia publică, în general.
„Luna Plantării Arborilor ” (Luna Pădurii) constituie prilejul de începere a lucrărilor de regenerare specifice acestei perioade, pentru menținerea continuității pădurii și creșterea productivității ei.
Direcția Silvică Cluj va regenera în primăvara acestui an următoarele suprafețe :
-în fond forestier de stat 550 ha, din care :
-359 ha regenerări naturale ;
-191 ha împăduriri;
-în fond forestier privat administrat de RNP - Romsilva și cu contract de prestări servicii silvice 106 ha, din care:
- 49 ha regenerări naturale;
- 57 ha împăduriri.
Pentru consolidarea plantațiilor executate în anii anteriori se vor executa lucrări de completări pe 52 ha din care:
-48 ha în fond forestier de stat și
-4 ha în fond forestier privat administrat .
La executarea tuturor lucrărilor se vor utiliza 1.300.000 de puieți forestieri, produși aproape integral în pepinierele proprii .
Ponderea cea mai mare o au puieții de rășinoase (molid , brad , larice) 770 mii bucăți, necesari pentru regenerarea suprafețelor afectate de doborâturile de vânt din anul 2017, iar restul sunt puieți de foioase, în special gorun, dar și fag, cireș, paltin de munte, frasin, tei și plop american, necesari pentru regenerarea suprafețelor din zona de deal, în urma tăierilor de regenerare.
În fiecare an lucrările de regenerare au fost executate integral și s-au executat în termen de cel mult două sezoane de vegetație de la tăierea unică sau definitivă, în conformitate cu prevederile legale.
În vederea asigurării materialului săditor necesar lucrărilor de împăduriri din anii următori, în asortimentul de specii prevăzut în documentațiile tehnice, în primăvara acestui an, în pepinierele silvice din cadrul direcției se vor executa următoarele lucrări :
-semănături solarii 505 mp ;
-semănături în câmp 17 ari ( salcâm , glădiță );
-repicaje 36 ari ( molid , larice ) ;
Directia Silvică sprijină în continuare proprietarii particulari și consiliile locale care doresc să-și împădurească terenurile ce și-au pierdut parțial sau total capacitatea de producție agricolă prin acordarea asistenței tehnice gratuite și a puieților necesari contracost .
În continuare, în special la Pepiniera Mihai Viteazu, producem o gamă largă de puieți ornamentali, ce pot fi utilizați în lucrările de amenajare a spațiilor verzi.
Respectând tradiția anilor anteriori pandemiei, în data de 26.03.2022, Directia Silvică Cluj va organiza o acțiune de împădurire într-un șantier din cadrul Ocolului Silvic Turda, trupul de pădure Pruniș, cu participarea voluntarilor, pe o suprafață de 3 ha, unde se vor planta puieți de gorun, cireș, paltin și tei. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a Direcției Silvice Cluj. De asemenea în această perioadă se vor organiza acțiuni de plantare cu ONG-uri de profil, (CERT Transilvania, Clubul Alpin Român) acțiuni care au devenit tradiție, cu participare pe bază de voluntariat, la care personalul silvic va asigura asistență tehnică și materialul săditor, în conformitate cu formulele de împădurire.
Sperăm că acțiunile organizate în cadrul “Lunii plantării arborilor “ sub sloganul “ Plantăm 1.300.000 de puieți“ să fie și în acest an un success și așteptăm participarea unui număr cât mai mare de voluntari.
ing. Pepine Aurel
CITEȘTE ȘI: