Actualitate
Hotelul Granata, deținut de Neluțu Varga, primește de astăzi refugiați din Ucraina
Hotelul Granata din cartierul Zorilor primește de astăzi refugiați din Ucraina.
Hotelul Granata deținut de CFR Cluj
CFR Cluj și-a anunțat intenția de a se alătura crizei de refugiați din Ucraina încă de la începutul războiului, iar acum lucrurile devin realitate. Hotel&Vila Granata - Fotbal Cluj CFR 1907 CLUJ este gata de astăzi să primească refugiați, după mai multe săptămâni în care la hotel s-au făcut lucrări de modernizare pentru persoanele refugiate.
„Hotel&Vila Granata - Fotbal Cluj CFR 1907 CLUJ va fi operaționalizat începând de marți, 5 aprilie 2022. Acesta va funcționa drept un punct de sprijin și asistență umanitară oferit de județul Cluj cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Cu alte cuvinte, va fi integrat un centru suport de triere, informare, consiliere, consultanță juridică, asistență medicală, înscriere pentru ocuparea unui loc de muncă în județ, cu sprijinul a numeroase instituții și organizații abilitate.”, a transmis Instituția Prefecturii Cluj.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale solicitanților, pe platforma www.civicsuport.ro se poate accesa un formular pentru recenzarea cetățenilor refugiați din Ucraina, aflați pe raza teritorială a județului. Refugiații care sunt în căutare de ajutor în Cluj sunt rugați să completeze acest formular, astfel încât autoritățile și societatea civilă să poată răspunde cât mai eficient și corect nevoilor dânșilor.
Programul va fi de luni până vineri, de la 10.00 la 12.00. Voluntari din cadrul asociațiilor Medical International Rescue și Beard Brothers vor fi la dispoziția refugiaților pentru asistență, ghidare, precum și verificare date.
Hotel&Vila Granata - Fotbal Cluj CFR 1907 CLUJ poate oferi cazarea pe termen lung și mediu pentru un număr de peste 80 de persoane. Asociația O Masă Caldă se ocupă în continuare de asigurarea meselor de prânz, în condiții de calitate și siguranță alimentară.
Pe de altă parte, refugiații ucraineni pot beneficia de asistență medicală specializată din partea Caravanei cu Medici, precum și de consiliere psihologică sau juridică. Aici este inclusă și informarea cu privire la drepturile asigurate de statutul de refugiat sau azilant.
Totodată, copiii și tinerii luați în evidență au posibilitatea să se înscrie pentru a urma cursurile la zi, în limba ucraineană, în instituțiile de învățământ, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj. În plus, cei mici au la dispoziție spații special amenajate și gestionate de către Asociația CERT Transilvania, pentru socializare și joacă, incluzând chiar și o mini-bibliotecă cu titluri în limba maternă.
Centrul le oferă șansa cetățenilor ucraineni doritori să se înscrie pentru recrutarea în diverse locuri de muncă, disponibile în județul nostru.
De notat faptul că în incinta hotelului va fi amenajat și un depozit de haine și de produse de igienă pentru copii și adulți, gestionat de către Crucea Roșie. Astfel, refugiații ucraineni vor beneficia de îmbrăcăminte, în funcție de nevoile fiecăruia.
Dispeceratul Vă Ajutăm din Cluj, creat în cadrul campaniei Ajutăm Ucraina. Call Center-ul asigură asistență în limba maternă și este disponibil în permanență la numărul de telefon 0364-406-518. În paralel, a fost creată și o platformă online, unde refugiații ucraineni pot solicita sprijin, pe pagina www.civicsuport.ro.
CITEȘTE ȘI: