Actualitate

Duminica Floriilor 2022. Tradiții și superstiții: Ce semnifică ramurile de salcie care se sfințesc la biserică

În fiecare an cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor sau care mai este cunoscută drept Intrarea Domnului în Ierusalim.

Duminica Floriilor 2022 cade în acest an pe data de 17 aprilie/ Sursă foto: doxologia.ro Duminica Floriilor 2022 cade în acest an pe data de 17 aprilie/ Sursă foto: doxologia.ro

 

Duminica Floriilor 2022. Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Această sărbătoare se sărbătorește întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște, iar în 2022 Floriile se sărbătoresc pe data de 17 aprilie, în aceeași zi în care este sărbătorit și Paștele catolic.


 

O altă denumire a Duminicii Floriilor este și „Nunta urzicilor”. În perioada aceasta înfloresc urzicile, nefiind însă comestibile, semnificând şi apropierea sfârşitului Postului Paștelui.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


După Duminica Floriilor urmează Săptămâna Patimilor, cea mai dură săptămână pentru enoriași.

Duminica Floriilor are ca însemnătate intrarea Domnului în Ierusalim, pe un măgar, așteptat de oameni cu flori, ramuri de măslin, de finic și multe aclamații.


Duminica Floriilor 2022. De unde vine tradiția cu sfințirea ramurilor de salcie?

Potrivit unei legende, salcia s-ar fi transformat în punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o la continuarea drumului. Drept mulţumire, Fecioara Maria a sfințit planta. În zilele noastre, creştinii strâng crenguţe de salcie, pe care le duc, spre a fi sfințite la biserică. Deseori acestea sunt așezate lângă icoane, pentru protecția și sănătatea celor din casă.

Se mai obișnuiește punerea acestor crenguțe la pomii fructiferi şi la vie, ca să dea mai mult rod, sau la stupi pentru protecția albinelor. Pentru creșterea cât mai frumoasă și înaltă a cânepei, se rup crenguțe cât mai lungi. 


În Duminica Floriilor se obișnuiește ca enoriașii să aducă la biserică ramuri de salcie. Paul Ivanov, lector universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj a explicat pentru Monitorul de Cluj de unde a pornit acest obicei.

„Ramurile de salcie simbolizează cumva ramurile de finic, acum noi netrăind în zone unde cresc finicul sau curmalul, folosim ramuri de salcie cumva asociindu-ne în mod simbolic cu cei care l-au primit pe Mântuitorul Hristos, în special cu copiii pentru că ei au acel entuziasm spontan și neregizat. În acest unic triumf pământesc pe care și l-a permis și prin care practic noi devenim contemporani. 

Este un simbol al Intrării Domnului în Ierusalim, al bucuriei noastre a creștinilor pe care o împărtășim cu toții, dar un trebuie să uităm că de fapt din acest moment al Floriilor practic doar Domnul Hristos era trist pentru că știa ce urmează să pătimească în calitate de om, dar cred că prefigura într-un fel rapiditatea cu care lumea va uita binele pe care Domnul îl făcuse cu ei în mod generos practic fără niciun fel de rezervă în trei ani și jumătate de activitate”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj.

Potrivit lectorului universitar, cel mai important lucru care trebuie făcut în Duminica Floriilor este participarea la Sfânta Liturghie.

„În primul rând participarea la Sfânta Liturghie, fără Liturghie ești cumva în afara misterului credinței, practic evenimentul redevine contemporan cu noi și noi devenim totodată contemporani cu evenimentul. Adică nu ne situăm în postura de spectatori îndepărtați ai istoriei, ci suntem contemporani cu Domnul Hristos pășind simbolic cu El în Ierusalim (…) Să nu uităm că mulți dintre frații noștri creștini în această perioadă au postit, s-au spovedit și este bine să se împărtășească la această sărbătoare și să-și pună întrebarea Cum anume vor trăi ei alături de Domnul Hristos în Săptămâna Patimilor, de partea cui simbolic ne situăm noi, de partea celor care au rămas statornici cu El văzând bătăile și umilințele la care Domnul Hristos a fost supus sau dimpotrivă, de partea celor care i-au întors spatele și care i-au uitat binele lasându-se foarte ușor manipulați de la sentimentele de ovaționare și de bucurie din ziua Floriilor până la acuzele și calomniile aruncate în Joia Mare și Vinerea Patimilor”, a adăugat Bogdan Ivanov.

Duminica Floriilor 2022. Zi de dezlegare la pește

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește.

„Este practic unica sărbătoare, în Postul Mare nu sunt foarte multe sărbători, sigur el planează ca dată întrucât Paștele nu cad în fiecare an la aceeași dată. Dar în mod general pe parcursul acestei sărbători mari, la Buna Vestire care cade întotdeauna în Postul Mare și la Duminica Floriilor care este unica sărbătoare premergătoare Paștilor în care Biserica a rânduit ca și slujba religioasă și regimul alimentar să fie unul de dezlegare. De aceea Postul Paștelui care este cel mai lung și cel mai aspru post din toate punctele de vedere are această ultimă zi de dezlegare ca și o pregătire Săptămâna Mare pe care foarte mulți creștini o țin cu mai multă asprime și cu mai multă implicare sufletească”, a transmis Bogdan Ivanov.

Duminica Floriilor 2022. Tradiții și superstiții

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții foarte multe, dar în principal ele sunt legate și  de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma. Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, fără roade.

O altă superstiție spune că  în această duminică nu e bine să te speli pe cap deoarece vei încărunți prematur.

În unele regiuni ale României în case se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă la miezul nopții spre Florii, apă cu busuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor.

 

CITEȘTE ȘI:

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Tradiții și superstiții, înainte de Florii: „Este o sâmbătă specială”

Credincioşii sărbătoresc duminică Floriile. Pelerinaj în Capitală sâmbătă, după doi ani de pandemie

Ultimele Stiri
abonare newsletter