Actualitate

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Tradiții și superstiții, înainte de Florii: „Este o sâmbătă specială”

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim, adică Duminica Floriilor și reprezintă puntea dintre Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Tradiții și superstiții, înainte de Florii/ Foto: doxologia.ro Sâmbăta lui Lazăr 2022. Tradiții și superstiții, înainte de Florii/ Foto: doxologia.ro

 

În acest an Sâmbăta lui Lazăr cade în data de 16 aprilie, cu o zi înainte de Duminica Floriilor.


 

Sâmbăta lui Lazăr 2022. O zi cu mare încărcătură spirituală

Această sâmbătă este una specială, fiind înrudită în semnificații și bogății de conținut doar cu Sâmbăta Mare.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„Într-adevăr este o sâmbătă cu totul specială probabil înrudită în semnificații și bogății de conținut doar cu Sâmbăta Mare. Este vorba despre o minune pe care Iisus Hristos o face cu prietenul său Lazăr, prefigurarea solemnă a propriei sale Învieri și cumva deschide perspectiva și a Duminicii Floriilor care este momentul de unic triumf pe care Domnul Hristos și l-a oferit în toată viața Sa dar care de fapt anunță adevărata demnitate a Mântuitorului, acela de a se jertfi, a se sacrifica pentru mântuirea omenirii și pentru iertarea păcatelor”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj.

Această zi este și ultima sâmbătă în care se pomenesc persoanele trecute la cele veșnice, terminând ciclul celor 6 sâmbete în care au fost pomeniți morții.


„Este ultima mare pomenire a morților din acest an, practic se încheie un ciclu de șase săptămâni în care în fiecare sâmbătă s-au săvârșit slujbele pomenirilor de obște și cumva ne introduce în atmosfera Săptămânii Mari pe care toți ar trebui să o trăim cu ceva mai multă empatie și cu mai multă consonanță cu Mântuitorul Hristos pentru că este de altfel și episodul cel mai bine acoperit de Sfintele Evanghelii, aproape că putem reconstitui zi cu zi, oră cu oră și minut cu minut ceea ce a făcut Domnul Hristos în această perioadă premergătoare pătimirilor Sale dar mai ales Învierii Sale din morți. 

Lumea ar trebui să trăiască ca o sărbătoare această Sâmbătă a lui Lazăr, cumva ca pe o mângâiere că toți cei pe care i-am pomenit în rugăciunile Bisericii și în inimile noastre trecuți din această lume rămân vii în comuniunea noastră sufletească și de iubire și în fața lui Dumnezeu un există mort sau viu și toți suntem vii în aceeași mare iubire pe care ne aduce în lume și care ne ține atât timp cât firul vieții fiecăruia se împlinește”, a adăugat Bogdan Ivanov.


Sâmbăta lui Lazăr 2022. Legenda Învierii lui Lazăr

Conform tradiției, în această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană și anume învierea lui Lazăr.

Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde prietenul lui Iisus, Lazăr, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1 la 45. 

Sfântul Evanghelist Ioan spunea că Lazăr făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus. Tradiția spune că Lazăr era fiul fariseului Simon în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului.   

Iisus era departe de Betania, într-un ţinut pustiu, când surorile lui Lazăr i-au trimis mesageri şi îl chemau să vină repede la casa lor, pentru că Lazăr era foarte bolnav, dar Evanghelistul Ioan nu menţionează amănunte despre boala de care suferea Lazăr. 

Iisus a ajuns în Betania în a patra zi de la moartea lui Lazăr. În acest timp, familia îndoliată a lui Lazăr era consolată de prietenii familiei. Când a ajuns la marginea satului, Iisus a fost întâmpinat de sora lui Lazăr, Marta, care i-a spus : „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”. Atunci Hristos i-a răspuns: „Eu sunt învierea şi viaţa!”. 

La scurt timp a întâlnit-o şi pe Maria, cealaltă soră a lui Lazăr, care auzise că Învăţătorul a sosit în satul lor şi i-a spus şi ea: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl poţi învia, căci poţi!”.

Evanghelistul consemnează că „văzând durerea surorilor lui Lazăr şi a prietenilor acestora, Iisus S-a întristat şi în faţa mormântului lui Lazăr a plâns. Hristos, Viaţa şi dătătorul vieţii, era în acea clipă faţă în faţă cu moartea (…) Atunci Iisus Hristos s-a rugat Tatălui Ceresc pentru minunea care urma să se împlinească, le-a cerut celor prezenţi să înlăture piatra de la uşa mormântului şi a strigat cu voce tare: «Lazăre, ieşi afară!». Acesta a ieşit din mormânt, aşa cum fusese îngropat, înfăşurat în giulgiu şi cu mahrama pe faţă. Minunea a trezit şi bucurie şi uimire şi cutremurare în rândul celor prezenţi. Unii au crezut în minunile lui Hristos, alţii au hotărât să-L pârască fariseilor. Cu acest prilej, sinedriul s-a întrunit şi atunci s-a hotărât uciderea lui Iisus, dar şi a lui Lazăr cel înviat”.

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Tradiții și obiceiuri 

Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov este de părere că orice este permis în această zi doar cu condiția să te apropi suflețește mai mult de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Au voie să facă tot ceea ce simt ei că trebuie făcut în primul rând pentru sufletele lor. Eu cred că aceasta ar trebui să fie preocuparea în mod esențial în această perioadă, sufletul și mai ales credința și cum fiecare dintre noi ne raportăm la ceea ce se întâmplă în viața Mântuitorului și practic în viața Bisericii, cât de mult reușim noi să rezonăm cu această stare sufletească a Domnului Hristos, cât de mult reușim noi să o împărtășim și cât de mult fiecare creștin reușește să se păstreze de partea Domnului”, a transmis Bogdan Ivanov.

Totodată, există o serie de tradiții și obiceiuri pe care le respectă românii cu sfințenie. De exemplu, în această sâmbătă copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână l-au răstignit.

Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Potrivit tradiţiei, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite.

În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbrăcate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr.

 

CITEȘTE ȘI:

Postul Paștelui 2022. Când sunt zilele de dezlegare la pește

Postul Paștelui 2022. Ce NU ai voie să faci în cea mai strictă perioadă din an

Cele mai mari păcate în Postul Paștelui. Greșeala pe care o fac toți credincioșii

Ultimele Stiri
abonare newsletter