Actualitate

Proiecție de film în acest weekend, în zona Pata Rât. Filmul, prezentat la ediția din acest an al Festivalului de Film de la Cannes

Filmul românesc „R.M.N.” care a avut premiera în acest an la Festivalul Internațional de la Cannes va avea o producție specială în acest weekend în Cluj, în zona Pata Rât.

Filmul românesc R.M.N. care a avut premiera în acest an la Festivalul Internațional de la Cannes va avea o producție specială în acest weekend în Cluj, în zona Pata Rât/ Foto: captură ecran YouTube Filmul românesc R.M.N. care a avut premiera în acest an la Festivalul Internațional de la Cannes va avea o producție specială în acest weekend în Cluj, în zona Pata Rât/ Foto: captură ecran YouTube

 

O proiecție de film inedită va avea loc, sâmbătă, 11 iunie, în Cluj-Napoca, la Pata Rât Open Air Complex. Filmul R.M.N în producția lui Cristian Mungiu va fi proiectat începând cu ora 22:00, iar regizorul împreună cu producția vor răspunde întrebărilor puse de public.


 

Accesul la film va fi gratuit, iar la proiecție vor fi invitați peste 300 de muncitori din Sri Lanka care lucrează în Jucu și peste 50 care lucrează pe șantierele din Cluj. Filmul a mai fost proiectat în prezența echipei, inclusiv a regizorului Cristian Mungiu, sâmbăta trecută la cinematografele Arta și Victoria.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Povestea filmului este inspirată dintr-o celebră întâmplare din România. Potrivit libertatea.ro, în anul 2020, mai mulți localnici din Ditrău, județul Harghita, s-au revoltat fiindcă la fabrica de pâine din localitate au fost aduși doi muncitori din Sri Lanka, existând teama că în comună vor veni tot mai mulți migranți care își vor impune cultura.

„Suntem onorați să vă invităm la proiecția gratuită a filmului R.M.N. în regia lui Cristian Mungiu, sâmbătă 11 iunie, de la 22:00, în Pata Rât / colonia Coastei.
Se ajunge pe Calea Someșeni / Strada Platanilor / apoi la stânga după hala ADI dezafectată. Coordonatele Google ale locației sunt aici (46.772955, 23.690326). După proiecție va avea loc o discuție cu echipa de realizatori a filmului.


La proiecție sunt invitați și muncitorii srilankezi (peste 300) care lucrează în Jucu, dar și cei peste 50 care lucrează pe șantierele Clujului”, au transmis organizatorii evenimentului.

Care este povestea filmului R.M.N?

Regizorul Cristian Mungiu a fost prezent vineri, 3 iunie, în localitatea Ditrău, județul Harghita, locul în care s-au petrecut evenimentele care au inspirat această peliculă, iar oamenii care au venit să îl vizioneze, cu teamă şi emoţie, au aplaudat, la final, producţia cinematografică.


La începutul anului 2020, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, supăraţi că o brutărie din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura şi credinţa lor şi să le pună în pericol siguranţa. Unii localnici au refuzat să mai cumpere pâine de la brutărie, nemulţumiţi că este atinsă de muncitorii srilankezi, iar patronii au fost nevoiţi, atunci, să îi mute pe aceştia în altă etapă a procesului de producţie şi şi-au cerut scuze de la săteni că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka.

Problema a fost discutată şi într-o adunare populară, care a avut loc la căminul cultural, scena fiind surprinsă şi în filmul lui Cristian Mungiu. Ulterior, conflictul s-a stins, iar mulţi localnici evită şi acum să discute despre situaţia înregistrată în urmă cu doi ani, când imaginea comunei a fost serios afectată.

Titlul său, „R.M.N.”, face referire la rezonanţă magnetică nucleară: Mungiu scanează dedesubturile populismului, un rău care a metastazat într-un sat încă tradiţional, la graniţele Europei. Potrivit regizorului, numele „R.M.N.” vine de la „această nevoie de scanare pe care cred că o avem din când în când, ca să vedem cum mai stăm”, a adăugat regizorul, subliniind că „nu este un film despre România sau doar despre România”.

Protagonistul este Matthias, un emigrant care a renunţat la munca din Germania pentru a se întoarce în satul lui şi a se ocupa de tatăl şi de fiul său, însă venirea unui grup de imigranţi din Sri Lanka dezlănţuie un val de ură şi scoate la iveală cele mai ascunse temeri ale comunităţii.

 

CITEȘTE ȘI:

Filme românești aplaudate la Cannes, Veneția și San Sebastián vin la TIFF

Filmul românesc „Metronom” a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes

„La Civil”, singurul film românesc selectat la festivalul Cannes 2021

Ultimele Stiri
abonare newsletter