Actualitate

O clujeancă abandonată pe munte de prieteni, recuperată de salvamontiștii din Neamț după ce s-a accidentat

Salvamont Neamț a prezentat un caz șocant petrecut miercuri între Șeaua Muntelui și zona La Morminte din masivul Ceahlău.

Salvamontiștii din Neamț în timpul misiunii de salvare. FOTO: Salvamont Neamț Salvamontiștii din Neamț în timpul misiunii de salvare. FOTO: Salvamont Neamț

 

O femeie din județul Cluj a solicitat sprijinul echipelor de salvare, după ce s-a accidentat pe traseu și a fost abandonată de grupul din care făcea parte. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Apel 112 în jurul orei 19:300. Accidentul undeva între Șeaua Muntelui și Morminte. Persoana de sex feminin a suferit un traumatism de membru inferior, din Cluj, atac de panică etc.  Intervenția 1 o găsește în zona La Morminte singură. De ce singură, când făcea parte dintr-un grupă? Fiindcă înaintea de producerea accidentului a rămas în urmă și nimeni din grup nu s-a gândit să o aștepte. ”, au relatat cei care au intervenit la acest incident.

Salvamontiștii spun că aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face cei care merg în drumeții și de cele mai multe ori un accident produs în astfel de circumstanțe poate avea urmări grave.


„O greșeală impardonabilă care precede în multe cazuri unui accident, deseori cu urmări grave. Starea victimei fizică, dar și psihică este oricum alterată de primele semne ale epuizării. Aceasta se trezește deodată singură în imensitatea indiferentă, iar frumusețea incomensurabilă a munților se transformă odată cu venirea serii într-un coșmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienței, conștientizarea faptului că nu ești echipat și pregătit pentru asemenea provocări lasă loc încet, dar sigur panicii, dușmanul cel mai de temut în situații de criză. Panica îți anulează instinctul de conservare, îți întunecă judecata și te face să iei decizii periculoase și să acționezi fără discernământ. De aici, până la producerea inevitabilului este doar o chestiune de timp.  Celebrul concept No man left behind (n.r. nimeni nu rămâne în urmă) ar să fie însușit bineînțeles la nivel de percepție și educație de toți care lucrează în echipă și fac drumeții împreună.”, au mai adăugat cei de la Salvamont Neamț, într-o postare manifest pe rețelele de socializare.

Femeia a fost coborâtă de pe munte de salvamontiști și a decis să plece la Cluj pentru a-și trata probleme medicale la picior.

CITEȘTE ȘI:

Salvamontiștii clujeni au intervenit la peste 160 de cazuri în sezonul de iarnă

Clujeanul Vlad Pop va urca Kilimanjaro, cel mai înalt munte al Africii, pentru a ajuta 200 de copii cu cancer

abonare newsletter