Administrație

SUPERCOMod! Monopolul gunoaielor din Cluj

Consiliul Județean a semnat contractul pentru salubrizarea municipiului Cluj-Napoca, a orașului Huedin și a altor 43 de comune limitrofe

Ilie Ciuclea (foto stânga jos) alături de vicepreședintele Consiliulu Județean Cluj, Marius Mînzat (dreapta jos) și Mariana Rațiu, director executiv Direcţia de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Consiliului Județean Ilie Ciuclea (foto stânga jos) alături de vicepreședintele Consiliulu Județean Cluj, Marius Mînzat (dreapta jos) și Mariana Rațiu, director executiv Direcţia de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Consiliului Județean

 

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, a semnat, ieri, contractul privind delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, respectiv de operare și administrare a stațiilor de transfer pentru Lotul 1 - municipiul Cluj-Napoca și orașul Huedin, precum și alte 43 de comune situate în proximitatea acestora.


„După o perioada dificilă, cu multe probleme, am reușit să rezolvăm pe termen lung problema deșeurilor din întreg județul. Fiecare primărie de oraș sau comună va fi ajutată prin rezolvarea acestei probleme soluționate de Consiliul Județean, deși nu îi aparținea în urmă cu câțiva ani. Ne dorim ca implementarea acestui proiect să fie un model de bune practici pentru întreaga țară. Mulțumim pe această cale primarilor, care au fost partenerii noștri și care au susținut acest proiect ajuns, iată, la final. Ca etape următoare, după semnarea acestui contract, operatorul de salubrizare are la dispoziție o perioadă de mobilizare de șase luni, perioadă în care acesta își va aduce flota de mașini și utilaje, își va angaja personalul calificat necesar și va întocmi contractele de salubrizare", a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În urma derulării procedurii de evaluare a ofertelor depuse de cei patru ofertanți, propunerea declarată câștigătoare a contractului aferent Lotului 1, cu un punctaj de 96,53 de puncte și o ofertă financiară de 409.305.859,42 lei, a fost cea a operatorului Supercom SA.


Marius Mânzat, vicepreședintele Consiliului Județean: „După încheierea perioadei de mobilizare, UAT-urile vizate își vor înceta contractele de prestări servicii încheiate cu alți operatori de profil, astfel încât colectarea deșeurilor să se poată realiza în mod uniform iar clujenii să poată simți din plin beneficiile Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, în cel mai scurt timp".   

Principalele activități pe care operatorul desemnat câștigător le va realiza vizează colectarea și transportul, la stațiile de transfer, a deșeurilor menajere reciclabile, pe 3 fracții, și a deșeurilor menajere reziduale. De asemenea, separat, vor fi colectate și alte categorii de deșeuri, precum deșeurile verzi din grădini și cele biodegradabile, deșeurile periculoase, deșeurile voluminoase, deșeurile provenite din construcții și demolări etc. 


Supercom are „monopol” pe deșeurile din județ

Odată cu adjudecarea ultimului contract, compania Supercom a câștigat tot județul, după ce, la finalul anului 2020 și la finalul lui 2021, a câștigat contractele pentru colectarea deșeurilor din Dej, Turda, Câmpia Turzii șialte 32 de comune, dar și cel pentru administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj.

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă!

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă și cu tarif diferențiat pentru deșeurile reciclabile și nereciclabile, ca urmare a atribuirii contractului de salubritate companiei Supercom.


Cum va funcționa? Operatorul va furniza pubele smart, microcipate, iar în momentul în care se va ridica pubela, este înregistrată cantitatea de gunoi și transmisă șoferului, care va elibera un bon care se va atașa la factură. Similar se va proceda și în cazul pubelelor de la bloc. 

„Deșeurile se vor cântări din poartă în poartă. În momentul în care se va ridica pubela, aceasta va avea un cip care va transmite șoferului cantitatea și el va elibera un bon care se va atașa la factură. Acest sistem se aplică în zona de case și pentru agenții economici. În schimb, la blocuri se va cântări în regim paușal. Toate deșeurile vor fi cântărite în zona de pubele și cantitatea rezultată se va împărți la numărul de locuitori care sunt arondați la respectivele puncte gospodărești”, a explicat Iancu Pintea, președintele comisiei de licitație din partea ADI Eco-Metropolitan Cluj.


Supercom. Axa PDL-PSD

Cine este Ilie Ciuclea, „Lordul Gunoaielor”, patronul Supercom? SC Supercom SA București aparține familiei milionarului Ilie Ciuclea, afacerist de top, fost senator al Partidului Social Democrat (PSD) în perioada 2004-2008, fost vicepreședinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR). Din 2013, Ciuclea este Mare Comandor al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România.

În 2019, firma lui Ilie Ciuclea, supranumit de presa națională „Lordul Gunoaielor”, a declarat o cifră de afaceri de circa 220 de milioane de lei. Mai departe, Supercom, care și-a început activitatea în aprilie 1990, a înregistrat un profit de peste 8,5 milioane de lei în 2019, având peste 1.900 de angajați. De precizat că Ciuclea este administratorul, respectiv acționarul majoritar al firmei.

Deși în trecut s-a scris despre faptul că firma Supercom ar fi fost înființată de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, și Alexandru Bittner, apropiat al fostului premier Adrian Năstase, și cedată ulterior familiei Ciuclea, nu există dovezi în acest sens. Cert este că firma „cu capital 100% românesc” este „abonată” la bani publici, având contracte cu Hidroelectrica sau Primăria Sectorului 2 al Capitalei.

CITEȘTE ȘI:

„Super-afacere” pentru Supercom! Firma, noul operatorul de salubritate la Cluj-Napoca. Boc: „Nu rămânem cu gunoaiele în stradă”

Supercom va ridica gunoiul din zona municipiilor Turda, Câmpia Turzii și Dej, de la 1 iunie. VEZI tarifele

Supercom începe de luni să curețe străzile din Cluj-Napoca. FOTO

abonare newsletter