Administrație

Alin Tișe, despre Spitalul Pediatric din Borhanci: „Procedurile avansează rapid”. Despre proiect președintele CJ Cluj vorbește din 2019

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, susține că instituția pe care o conduce „este într-un stadiu avansat cu această investiție majoră” (Spital Pediatric Monobloc – n.r) și că în perioada următoare proiectul va fi depus în vederea finanțării prin PNRR.

 

 Consiliul Județean Cluj susține că a primit Studiul de Fezabilitate (S.F.) pentru Spitalul Pediatric Monobloc. 


„În această etapă documentația este analizată de către specialiștii din cadrul instituției, urmând ca în cel mai scurt timp posibil indicatorii tehnico-economici aferenți primului spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate în domeniul pediatriei să fie supuși aprobării plenului forului administrativ județean”, transmite Consiliul Județean.

Recent, în Consiliul Local a fost aprobat, în ședința extraordinară ce a avut loc miercuri, 24 august, Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al viitorului Spital Pediatric Monobloc de la Cluj.


„Suntem într-un stadiu avansat cu această investiție majoră prin care vom construi cea mai modernă unitate medicală pediatrică din țară. Am impus și am obținut un ritm extrem de rapid de parcurgere a etapelor procedurale astfel încât în perioada imediat următoare vom depune proiectul în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului,  în domeniul sănătății”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Forul județean mai arată că „până în acest moment au fost parcurse etape importante în ceea ce privește proiectul forului administrativ județean de edificare a primului spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică”.


„Cele mai relevante dintre acestea se referă la desemnarea câștigătorului concursului internațional de soluții pentru proiectare și semnarea contractului aferent, primirea anteproiectului/proiectului preliminar, precum și avizarea favorabilă, de către Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei municipiului Cluj-Napoca a Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al viitorului edificiu medical. De importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie, Spitalul Pediatric Monobloc de la Cluj va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și 65 de paturi pentru însoțitori”, arată CJ Cluj.

În februarie 2019, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța construirea unui Spital Pediatric Monobloc în Borhanci, în locul cartierului de locuințe pentru tineri promis de primarul Emil Boc, proiect compromis de ani buni.


„Intenţia noastră este de a construi acest spital în maxim 2 ani. Este o locaţie bună, într-o zonă de dezvoltare. Cele două centuri care vor deservi în perspectivă, una există, cea de-a doua va fi în câţiva ani, va face accesul facil la această locaţie. În paralel, este un proiect de lărgire a străzii Borhanci la patru benzi”, spunea Tișe în urmă cu 3 ani.

Ulterior, în 2021, Alin Tișe spunea că lucrările la Spitalul Pediatric vor începe în acest an.


„Demersurile făcute de către mine la nivelul prim-ministrului și a europarlamentarilor s-au concretizat prin finanțarea Spitalului de copii cu suma de 150 de milioane de euro. Este un proiect uriaș pentru Consiliul Județean și totodată, esențial pentru clujeni. Mă bucur că putem realiza acest spital de copii, atât de important pentru clujeni”, declara, anul trecut, pentru monitorulcj.ro, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj va fi construit pe un teren de aproximativ 17 hectare, din zona Becaș. Unitatea va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în nouă locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele. 

Potrivit lui Tişe, viitorul spital este poziţionat între cele două centuri (centura Vâlcele-Apahida şi viitoarea centură metropolitană) cu acces la străzile Borhanci şi Sopor.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai modern spital pediatric din țară, la Cluj. Va primi 150 de milioane de euro prin PNRR

Concurs de soluții pentru viitorul Spital Pediatric Monobloc din Cluj. Câștigătorul va primi 6,5 milioane de euro

Noul Spital Pediatric din Cluj are o finanțare de 50 de milioane de euro

abonare newsletter