Administrație

Ecoinsule digitalizate, prezentate la Cluj! Fiecare oraș din țară va avea sisteme europene de colectare selectivă a deșeurilor. FOTO/VIDEO

În Cluj-Napoca are loc vineri o expoziţie de prezentare a unor ecoinsule digitalizate - containere de gunoi pentru colectare selectivă. Fiecare oraș din România va primi bani prin PNRR pentru cumpărarea acestor sisteme de colectare a deșeurilor.

Ecoinsule digitalizate, prezentate la Cluj / Foto: monitorulcj.ro Ecoinsule digitalizate, prezentate la Cluj / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, la Cluj, că invită primarii din toate oraşele ţării să vadă cum funcţionează o serie de sisteme inteligente de gestionare a deşeurilor, niște ecoinsule digitalizate, care sunt prezentate într-o expoziţie organizată la Cluj-Napoca.

„Invit toate primăriile din toate oraşele din ţară să vizioneze, să viziteze aceste sisteme inteligente, pentru că sunt pentru oraşele care vor să facă un pas înainte, care vor să administreze mult mai responsabil domeniul gestionării deşeurilor. Este primul pas, cel al construirii infrastructurii. Urmează partea şi mai grea, probabil, de comunicare, de conştientizare la nivelul cetăţenilor, de dialog permanent, constant, cu fiecare familie, cu fiecare cetăţean din fiecare oraş, în încercarea de a-i convinge să folosească sistemele acestea, să colecteze selectiv”, a spus ministrul Tanczos Barna, într-o declaraţie de presă susţinută alături de primarul Emil Boc.


Tanczos Barna a participat, vineri, alături de președintele Asociației Municipiilor din România Emil Boc, la deschiderea expoziţiei de prezentare a ecoinsulelor digitalizate care fac obiectul subinvestiţiei I.1.b din Componenta C3 - Managementul deşeurilor (PNRR).

Primarul Emil Boc și Tanczos Barna, ministrul Mediului, la expoziția ecoinsulelor digitalizate de pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro

Ecoinsulele digitalizate sunt formate dintr-un ansamblu de de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, conform ghidului de accesare a fondurilor europene - componenta C3: „Insulele ecologice pot fi subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj), supraterane (care nu necesită construcții și montaj) sau semiîngropate. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejează împotriva vandalismului și accesului neautorizat, dar fiind utile pentru a permite utilizarea datelor obținute, necesare monitorizării și raportării informațiilor privind volumele și tipurile de deșeuri colectate și a persoanelor care utilizează containerele”.


Sisteme europene de colectare selectivă a deșeurilor, expuse pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro

Toate orașele din România pot avea sisteme europene de colectare a deșeurilor

În cadrul expoziţiei participă companii de profil care comercializează echipamente şi tehnologii inteligente în domeniul gestiunii deşeurilor. Prin PNRR, municipalităţile sau asociaţiile de dezvoltare comunitară înfiinţate de acestea pot solicita sprijin nerambursabil pentru dezvoltarea sistemelor inteligente de colectare a deşeurilor.

Sisteme europene de colectare selectivă a deșeurilor, expuse pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro

De asemenea, administrațiile locale vor putea beneficia și de centre mai moderne de colectare a deșeurilor voluminoase sau din construcții, care ulterior vor fi prelucrate:


„Venim acum de la expoziția cu privire la insulele ecologice - sisteme civilizate europene digitale, de colectare selectivă a deșeurilor. Veți schimba România radical cu acest sistem și cu banii din PNRR. (...) Am mai discutat două componente mari: centrele de colectare voluntară - acele centre unde adunăm cauciucuri, baterii electrice, deșeuri din construcții, deșeuri de la animale și care, după aceea, sunt depozitate, duse la cei care trebuie să le prelucreze. Ne descurcăm greu astăzi, avem niște centre ad-hoc, dar acestea prin PNRR ne vor ajuta să modernizăm colectivitățile locale. Vor mai fi după aceea 15 centre care vor asigura și prelucrarea, de exemplu, a materialelor din construcții acolo și a celorlalte deșeuri, fără a mai fi nevoit să le duci în altă parte. Poți să le transformi în altceva, prelucrând deșeurile din construcții”, a spus Emil Boc.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna și președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc / Foto: monitorulcj.ro

Liniile de finanțare, deschise pe 15 septembrie

Pe 15 septembrie 2022, la ora 10.00, se deschid liniile de finanțare, iar Primăriile orașelor din România vor putea depune cereri la Ministerul Mediului:


„Pe 15 septembrie, la ora 10:00, se deschide primul apel pe componenta «deșeuri» în PNRR, la Ministerul Mediului. Avem sistemul informatic pregătit, îl vom testa împreună cu aplicanții cu două-trei zile înainte. Deschidem un apel prin care primim cererile de finanțare de la Primării, pe aceste sisteme de colectare selectivă a deșeurilor, pe 5 fracții. Cele 5 fracții înseamnă o colectare civilizată, europeană, selectivă, a deșeurilor menajere în orașe. Toate orașele, indiferent de mărime sau numărul de locuitori, vor avea șansa să implementeze aceste sisteme”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna consideră că implementarea acestor sisteme de colectare selectivă reprezintă o provocare, fiindcă „sărim câteva trepte”:

„Unele dintre ele sunt complexe, îngropate, scumpe, iar celelalte sunt simple, la îndemâna orașelor mici, dar oferă același sistem digital de urmărire a cantităților la nivel de gospodărie, de transmitere a informațiilor în timp real într-un server, unde se pot optimiza rutele de ridicare a deșeurilor, se văd cantitățile la nivel de gospodărie (familie), se vede eficiența de colectare selectivă la nivel de familie și unde se poate implementa principiul plătești cât arunci. Este un pas uriaș. Adevărul este că sărim câteva trepte. Este o provocare mare și pentru Minister și pentru administrația locală să implementeze cele mai moderne tehnologii care astăzi există pe piața europeană. Multe dintre componentele acestea sunt făcute în România, de companii românești, deci va fi un sprijin și pentru ei. 

Cealaltă componentă despre care a vorbit și domnul primar, CAV-urile cum le numim noi, centrele pentru deșeurile voluminoase, se deschid în același timp pe 15 septembrie la ora 10:00 și așteptăm primăriile să completeze cererile de finanțare”, a adăugat Tanczos Barna.

Sisteme europene de colectare selectivă a deșeurilor, expuse pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro

Cum vor fi finanțate orașele?

Ministrul Mediului a dat asigurări că fiecare oraș din țară va putea beneficia de aceste ecoinsule digitalizate. Au fost stabilite limite ca orașele mari „să nu ia toate insulele”:

„Avem un sistem competitiv combinat cu limite pentru fiecare oraș. Sistemul este gândit în așa fel încât toate orașele să aibă posibilitatea, în prima rundă de deschidere a apelurilor pentru cererile de finanțare, să-și rezerve numărul de insule inteligente de care au nevoie. Avem limite în funcție de numărul de locuitori în orașe, astfel încât, de exemplu, Clujul să nu ia din fața Miercurea Ciucului toate insulele inteligente. Dânșii sunt un pic mai în față din acest punct de vedere, dar venim și noi din urmă. Este un sistem competitiv, cu asigurarea numărului minim de containere pentru toate orașele. Dacă nu sunt solicitate toate sau suma nu este solicitată în întregime deschidem a doua rundă de depuneri de cereri și atunci o să fie un sistem pur competitiv pentru cei care doresc să mai suplimenteze numărul de insule. (...) Se ține deschis până se termină toate fondurile”, a adăugat Barna.

Bugetul alocat este de 452 de milioane de euro și în funcție de tipul de insulă pe care și-l alege fiecare, bugetul va fi mai mic sau mai mare la fiecare Primărie, a spus ministrul.

„Am vorbit cu domnul primar, președinte AMR, Emil Boc și vom gândi un sistem de finanțare și pentru utilajele destinate în special pentru încărcare-descărcare a acestor containere, pentru că interesul este major și atunci vrem să contribuim prin fonduri de mediu și la logistică, sistemul de transport, ridicare, golire, spălare, șamd”, a mai spus Tanczos Barna.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă! Se schimbă regulile de ridicare a deșeurilor din municipiu

Primăria construiește un centru de gunoaie la Pata Rât, cu bani din PNRR

abonare newsletter