Administrație
Boc „mustră” comunele din zona metropolitană că nu au destule școli: „Mii de părinți sunt nevoiți să își facă flotant la Cluj”
Primarul Emil Boc a vorbit miercuri despre situația școlilor din Cluj la început de an școlar și și-a exprimat supărarea pe faptul că localitățile limitrofe nu asigură destule locuri în școli, creșe și grădinițe.
Boc „mustră” comunele din zona metropolitană că nu au destule școli. FOTO 1: Municipiul Cluj-Napoca; FOTO 2 - Monitorul de Cluj
Primarul Emil Boc susține că în ultimii ani, populația rezidentă a Clujului a rămas relativ constantă, însă, cu toate că numărul locurilor la școală au crescut, ele încă nu satisfac cererea. Astfel, el arată către locuitorii din comunele din zona metropolitană, arătând că aceștia creează un influx de elevi pe care Clujul trebuie să „îl absoarbă”.
Edilul spune că nu este normal ca elevii din alte localități să fie nevoiți să vină zeci de kilometri zilnic ca să meargă la școală și „mustră” comunele din zona metropolitane pentru faptul că nu pun la dispoziția părinților și elevilor infrastructura educațională necesară, în timp ce „povara” rămâne toată pe Cluj-Napoca.
„Suntem exact la echivalentul populației din 1992 la Cluj-Napoca, și putem trage niște concluzii din aceste cifre. În primul rând, că Clujul nu a pierdut din locuitori, cum a pierdut România la nivel național. În condițiile în care avem aceeași populație, dar am făcut cinci școli noi și tot este nevoie, înseamnă ce de undeva avem un influx de populație și de elevi, pe care Clujul trebuie să îi absoarbă. O facem cu mare plăcere, pentru că toți sunt clujeni, dar doar prin colaborarea metropolitană vom putea să punem lucrurile în ordione, astfel încât copilul să meargă la cea mai apropiată școală de casă și să nu parcurgă zeci de kilometri din zona metropolitană pentru a veni la Cluj. Trebuie să fie un prilej de meditație pentru noi, pentru că, din nefericire, instrumente legale nu avem să îi obligăm pe cei din zona metropolitană să facă mai multe școli, pot să îi oblige doar cetățenii de acolo. Oricât de multe eforturi am fi făcut, doar singuri nu putem acoperi un necesar care este la peste 100-150.000 de mii, cât este în zona metropolitană. Nu poate să rămână toată povara pe municipiu”, a spus primarul.
Primarul a arătat că nu dă vina pe părinți, întrucât este normal ca aceștia să își dorească ce e mai bun pentru copiii lor, ci că vina este la administrațiile locale din comunele limitrofe care nu pun la dispoziția părinților suficiente locuri la școală, grădiniță sau creșă.
„Oamenii sunt nevoiți să își facă flotant pentru a beneficia de o creșă”
Emil Boc a vorbit și despre vizele de flotant, susținând că în fieare an, mii de noi vize de flotant sunt făcute doar cu scopul de a fi acordate anumite drepturi acelora, cum ar fi locuri în creșe, grădinițe și școli din municipiu, deși deținătorii lor au domiciliile stabile în zona metropolitană.
„Ca să vii la școală din zona metropolitană, ainevoie de flotant sau domiciliu și mulțui fac asta. Colegii mei de la evidența populației mi-au spus că aceste cereri de flotant sunt acelea strict necesare care sunt făcute pentru un obiectiv concret - școală, creșă, grădiniță. Acestea e clar că sunt făcute cu motivul de a obține un drept în municipiul Cluj-Napoca, pentru că studenții, de vreo 10 ani de când a dispărut legea, nu își mai fac flotant, pentru că nu este o sancțiune. Și aici este un prilej de reflecție, de a vedea numărul acesta care trebuie să ne pună o întrebare; cum putem face să avem o zonă metropolitană coerentă, încât oamenii să nu mai fie nevoiți să își facă flotant pentru a beneficia de o creșă, de o școală, de o grădiniță”, a mai spus Boc.
Boc i-a mai cerat pe primari și cu alte ocazii
În 2021, primarul Emil Boc a arătat că ar vrea să construiască creșe în comunele din zona metropolitană, dacă legea ar permite. El a arătat că, dacă Legea zonelor metropolitană ar fi adoptată, ar fi posibilă finanțarea de către municipiu a unor obiective precum creșele și grădinițele în comunele din jurul Clujului. Din punctul său de vedere, o astfel de măsură ar ajuta și la eliminarea traficului din Cluj-Napoca.
„Zona asta ar trebui să aibă un plan urbanistic general comun, care să stabilească exact și predictibil ce se poate construi în fiecare zonă, iar principiile să fie aceleași ca la Cluj-Napoca: asfalt, utilități bine dozate din punct de vedere al rețelelor, creșe, grădinițe și școli. De multe ori, aş prefera să sprijin o investiţie acolo, o grădiniţă, în Feleacu de exemplu, ca oamenii să nu îşi mai aducă copiii în Cluj-Napoca. Pentru noi, dacă avem această lege, comuna X e mai săracă, să ajutăm noi”, a declarat edilul, la un post local de radio.
CITEȘTE ȘI: