Administrație
Centrul de Deșeuri se umple cu viteza luminii. Cum vrea să scape CJ de gunoaiele Clujului
Consiliul Județean Cluj nu mai vrea să construiască o nouă celulă de depozitare pentru gunoaie în cadrul Centrului de Deșeuri și plătește 40.000 de euro pentru un studiu care îi va permite, ulterior, să ridice o instalație care să transforme deșeurile în energie. În prezent, în cadrul depozitului sunt aproximativ 335.000 tone deșeuri.
Consiliul Județean Cluj va plăti nu mai puțin de 40.000 de euro pentru „Servicii de proiectare fază studiu de fezabilitate pentru realizarea obiectivului Instalație de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj”.
Cu alte cuvinte, forul județean renunță la construirea unei noi celule de depozitare în cadrul Centrului de Deșeuri (posibil de teama alunecărilor de teren) și caută o alternativă ce vizează valorificarea energetică a deșeurilor, operațională minimum 15 ani.
În vederea tratării și eliminării deșeurilor municipale colectate la nivelul județului Cluj prin proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor a fost propus construirea Centrului de Management Integrat de Deșeuri (CMID). Acesta a fost prevăzut cu două facilități de tratare a deșeurilor a căror execuție este în curs de finalizare, respectiv o stație de sortare pentru tratarea fracției uscate și o stație de tratare mecano-biologică pentru tratarea fracției umede, ambele amplasate în perimetrul zonei tehnice din cadrul CMID.
Consiliul Județean vrea să scape de gunoaie
„În vederea îndeplinirii cerinței privind eliminarea deșeurilor și vorbim aici în principal de refuzurile provenite din cele două instalații de tratare amintite anterior, în cadrul CMID a fost construită și o celulă de depozitare cu o capacitate de 1.550.000 mc (1.085.000 tone) ce a fost finalizată și recepționată în iunie 2020, fiind operațională începând cu luna septembrie a aceluiași an. În acest context, obiectivul de investiții propus are ca destinație tratarea prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor de la nivelul județului Cluj cu luarea în considerare a infrastructurii construite în cadrul CMID, cu scopul reducerii cantității de deșeuri depozitate și atingerii țintelor de valorificare energetică”, se arată în caietul de sarcini.
Prin strategia națională de gestionare a deșeurilor s-a stabilit ca țință ca minim 15% din cantitatea totală de deșeuri municipale să fie valorificate energetic, iar termenul de îndeplinire a țintei este 2025.
Potrivit unor documente, cantitatea totală de deșeuri generate la nivelul județului Cluj pentru anul 2018 a fost de 211.925 tone/an.
Ajutor pentru Supercom?
„În prezent, în cadrul depozitului de deșeuri din cadrul CMID Cluj a fost deja depozitată o cantitate de aproximativ 335.000 tone deșeuri, iar conform contractului de delegare prin concesiune a a gestiunii serviciului public de operare a CMID din februarie 2022 încheiat cu SC Supercom SA se preconizează depozitarea unei cantități anuale de deșeuri de circa 56.000 tone, care poate avea însă anumite fluctuații dependent de modul în care se realizează colectarea propriu-zisă de la sursă”, susține forul județean.
„Luând în considerare dificultățile întâmpinate pe parcursul construirii primei celule de depozitare care au condus la decalarea în mod repetat a termenului de finalizare și care au presupus costuri suplimentare considerabile în principal în vederea consolidării amplasamentului aferent primei celule de depozitare, obiectivul de investiții propus se dorește a fi o alternativă la construirea unei noi celule de depozitare, alternativă ce vizează diminuarea amprentei asupra mediului în principal prin valorificarea energetică a deșeurilor, aspect care determină diminuarea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare în cadrul primei celule. Altfel spus, prin urmărirea atingerii țintei de valorificare energetică impusă, se va urmări automat și atingerea țintei ce prevede scăderea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare”, susțin reprezentanții instituției.
Ce mai prevede caietul de sarcini:
- „Studiul de fezabilitate ce se propune a fi elaborat în vedrea tehnologiilor adecvate pentru tratarea prin dezintegrare moleculară va analiza măsura în care este posibilă tratarea și valorificarea energetică a concentratului produs de stațiile de tratare a levigatului, precum și a deșeurilor stradale colectare de pe raza unităților administrativ teritoriale din Cluj”
- „Fezabilitatea soluției propuse pentru tratarea și valorificarea energetică a deșeurilor va fi analizată prin raportare la costurile înregistrate în prezent cu activitatea de depozitare a deșeurilor cu luarea în considerare a tarifelor actuale practicate de operatorul CMID și a costurilor ce ar fi necesare pentru construirea unei noi celule de depozitare”
- „Studiul de fezabilitate va cuprinde și o analiză a costurilor de operare a investiției pentru o perioadă de minimum 15 ani, comparativ cu operarea unei celule de depozitare”
- „În măsura în care instalațiile de tratare și valorificare a deșeurilor vor trebui amplasate în interiorul unor construcții/hale se vor avea în vedere și costurile aferente necesare realizării acestora”
- „Prin studiul de fezabilitate se va prezenta modalitatea de integrare a instalației de valorificare în actual flux de gestionare a deșeurilor a deșeurilor din cadrul CMID, operat de Supercom SA”
„Astfel, se va descrie noul flux de la preluarea deșeurilor ce vor fi supuse tratarii prin dezintegrare moleculară în noua instalație, prezentarea traseului până la amplasamentul instalației de tratare, a zonei de descărcare și depozitare temporară, a sistemului de încărcare cu deșeuri a noii instalații, a zonei de gestionare a fluxului de ieșire, gestionarea efectivă a componentelor rezultate din instalația de tratare prn dezintegrare moleculară, precum și a tuturor echipamentelor și utilajelor tehnologice necesare pentru realizarea acestui flux. Prin fluxul descris se va stabili și personalul necesar pentru operarea noii instalații. Instalația propusă va trebui să poată asigura tratarea/valorificarea energetică a unei cantități de aproximativ 35.000 tone/an”, se mai arată în documentul citat.
Termenul total estimat pentru acest studiu de fezabilitate este de 10 luni. Valoarea estimată a contractului este de 190.000 lei fără TVA.
„În cazul în care în urma analizei de opțiuni rezultă ca opțiune optimă realizarea instalației de valorificare energetică a deșeurilor, se recomandă ca prin studiul de fezabilitate să se propună într-o primă fază realizarea unei instalații pilot de dimensiuni mai mici, pe un amplasament care ulterior să poată fi extins cu alte instalații”, transmite CJ Cluj.
Detalii tehnice
Terenul de 64 de hectare este unde este localizat Centrul de Deșeuri aparține comunei Feleacu, în administrarea Consiliului Județean. În prezent, circa 32 de hectare este ocupată de Centrul de Deșeuri (drum de acces, platformă administrativă, celulă de depozitare, drum de legătură cu zona tehnică și zona tehnică compusă din stația de tratare mecano-biologică și stația de sortare).
Zona rămasă disponibilă pentru o viitoare investiție este de aproximativ 26 de hectare. CMID este poziționat la o distanță de aproximativ 1,8 kilometri de Feleacu și la aproximativ 3,5 kilometri de Cluj-Napoca. Amplasamentul terneului propus pentru noul obiectiv de investiții este situat în Cluj-Napoca pe o colină cunoscută sub denumirea de zona „Tufele Roșii” în apropierea vechiului depozit Pata Rât.
„Potențiale surse de poluare pot apărea în zonă ca urmare a unei exploatări inadecvate/neconforme a infrastructurii Centrului de Deșeuri sau ca urmare a unor accidente tehnice. Zona prezintă potențial de alunecare ce se impune a fi studiat și analizat printr-un studio geotehnic aprofundat având în vedere alunecarea de teren ce s-a manifestat pe versantul învecinat cu ocazia construirii celulei de depozitare din cadrul CMID”, mai arată CJ Cluj.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj (martie 2022)
„Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic. Cu titlu de exemplu, dacă energia obținută s-ar vinde, am putea obține circa 68.000.000 de euro, astfel putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee etc. sau reabilita 270 km de drum. Viziunea CJ Cluj este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri”.
CITEȘTE ȘI: