Administrație
Exproprieri pentru realizarea Parcului Est, cel mai mare din istoria Clujului. Boc: „Vor fi finalizate în ianuarie-februarie 2023”
Procesul de expropriere pentru realizarea Parcului Est va dura până în ianuarie-februarie 2023, anunță Emil Boc. Acesta va fi cel mai mare parc din oraș, iar clujenii se vor putea bucura de el din anul 2025.
Exproprieri pentru viitorul Parc Est ./ Foto: Randare din documentație
Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, se va întinde de la primul lac din cartierul Gheorgheni, de lângă Iulius Mall, până la ultimul lac de lângă hypermarketul Selgros. Situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș pe o suprafață de peste 45,5 de hectare, parcul va cuprinde inclusiv Baza Sportivă Gheorgheni, fosta pepinieră și zona de stufăriș.
Proiectul de modernizare a Parcului Est e în „fază avansată”, potrivit primarului Emil Boc. Edilul a precizant, în cadrul unei emisiuni radio, că procesul de exproprieri va fi finalizat în ianuarie-februarie 2023:
„E în fază avansată. S-a câștigat concursul de soluții, se așteaptă finalizarea proiectului. Noi vom finaliza exproprierile undeva până în luna ianuarie-februarie de la teren și așteptăm deschiderea call-ului de finanțare pentru implementarea lui. Sunt 46 de hectare. Este cel mai mare parc, cea mai mare dimensiune din România practic, care respectă și biodiversitatea (ceea ce există acolo natural), dar și se creează o arie de relaxare, divertisment și petrecere a timpului liber, care vor întări calitatea vieții din oraș”, a spus Boc.
Exproprieri pentru realizarea parcului
Pe teritoriul afectat de studiul de fezabilitate se află terenuri cu următoarele regimuri de proprietate:
- Proprietate a municipiului: 280.569 mp;
- Proprietate a statului: 10.081 mp:
- Proprietate privată: 193.008 mp;
- Proprietar neidentificat: 56.792 mp.
Realizarea parcului impune exproprierea unor terenuri aflate în proprietate privată, arată studiul de fezabilitate, „în vederea realizării obiectivului de utilitate publică”.
Investiția este compusă din următoarele obiecte:
- Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție - 188.127 mp
- Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni - 108.416 mp
- Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție - 86.815 mp
- Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului - 157.092 mp
- Proiectul prevede și amenajarea de facilități sportive: construirea unei săli de sport, a unei săli de evenimente, dar și a unui teren de fotbal cu gazon hibrid, a 6 terenuri de tenis de câmp pe zgură, a 3 terenuri de baschet și a unor piste de alergare.
Cum va arăta Parcul Est?
În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi. Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp).
De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp).
Ce se urmărește prin realizarea investiției:
- Realizarea celui mai mare parc al municipiului Cluj-Napoca:
- Accesibilizarea parcului și crearea de legături cu toate vecinătățile sale, cu o atenție deosebită pentru pietoni și pentru mijloace de circulație nemotorizate
- Amenajarea peisajeră a funcțiunilor de grădină publică cu toate dotările și echipamentele necesare (alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate etc.);
- Punerea în valoare a luciurilor de apă: lacuri, canale și pârâul Becaș;
- Protejarea biotopului valoros pe amplasament și accentuarea biodiversității;
- Ameliorarea și extinderea sistemului hidrografic al mlaștinii prin curățarea canalelor existente acolo unde este cazul precum și crearea unor noi canale;
- Renaturalizarea albiei pârâului Becaș și accentuarea coridoarelor verzi ecologice;
- Activarea parcului prin amplasarea unui pavilion multifuncțional cu funcțiune sportivă și culturală;
- Crearea unei game de dotări diversificate funcțional precum edicule, umbrare, toalete publice, puncte de alimentație publică, puncte informative, pavilioane pentru observarea păsărilor etc.
- Crearea unui sistem de iluminat articulat, sensibil și atmosferic;
- Crearea unui sistem de piese de mobilier în acord cu abordarea naturalistă;
- Utilizarea unor soluții tehnice care permit circuitul natural al apei în natură, cu efecte benefice asupra regimului apelor subterane și asupra florei și faunei;
- Îmbunătățirea factorilor ambientali și ecologici, inclusiv reducerea emisiilor de CO2.
Potrivit proiectului de hotărâre, costurile pentru amenajarea parcului se ridică la peste 475 milioane de lei (circa 96 milioane de euro), bani proveniți din fonduri europene. Durata realizării obiectivului este estimată la 24 de luni de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Potrivit calendarului estimat în studiul de fezabilitate, clujenii s-ar putea bucura de noul parc începând cu luna octombrie a anului 2025.
CITEȘTE ȘI: