Administrație
Cum arată acum Podul Porțelanului? Emil Boc: „Va fi gata până la finalul anului” GALERIE FOTO
Investiția la Podul Porțelanului a ajuns la peste 2,2 milioane de euro, stadiul lucrării find de 70%, potrivit primarului Emil Boc. Edilul susține că lucrarea va fi gata anul acesta.
Emil Boc pe șantierul Podului Porțelanului. Sursă foto Facebook Emil Boc
„Am verificat șantierul obiectivului de investiții «Pod peste râul Someșul Mic situat pe strada Porțelanului în municipiul Cluj-Napoca». În ultima săptămână a fost lansată calea de rulare a suprastructurii, structura metalică fiind pusă acum în poziția finală. Lucrările avansează conform graficului. La această dată, stadiul lucrărilor la Podul Porțelanului este de 70%. Urmează montarea predalelor (cofraje) în vederea turnării plăcii de beton. Ulterior se va realiza hidroizolația podului, turnarea straturilor de asfalt, realizarea rosturilor de dilatare la capetele podului și amenajarea rampelor de acces pe pod. Potrivit estimărilor actuale, lucrarea va fi finalizată până la sfârșitul anului”, a scris edilul pe Facebook.
Boc spune că municipalitatea va amenaja intersecția străzilor Nădășel - Alexandru Sahia pe malul stâng, iar pe malul drept va fi finalizată amenajarea pentru racordarea cu strada Porțelanului, conform soluției avizate.
„Proiectul podului presupune și reconfigurarea circulației în zonă. Reamintesc că durata de viață a podului este de 100 de ani. Angajamentul Primăriei municipiului Cluj-Napoca pe termen mediu și lung este de a implementa proiecte care dezvoltă rețeaua urbană de mobilitate alternativă: crearea de noi piste de biciclete, benzi dedicate pentru transportul în comun, infrastructură pentru vehicule electrice”, a mai spus Boc.
Executantul lucrărilor este Asocierea Freyrom SA - Procons Group. Valoarea proiectului este de 10.989.213,50 lei (fără TVA).
Saga Podului Porțelanului
Podul Porțelanului a fost inclus la finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală în martie 2018 cu o valoare de 6.399. 579 lei. Printr-un act adițional, finanțarea a fost prelungită până în 2022.
Primăria Cluj-Napoca a încheiat contractul de execuție cu SC Diferit SRL, firma începând lucrările în luna martie 2019.
„În luna septembrie 2019 firma a finalizat lucrările de consolidare și reabilitare a podului existent, lucrări care au fost recepționate în februarie 2021, fiind totodată realizată și o expertiză tehnică pentru redeschiderea circulației auto pe podul existent până la finalizarea lucrărilor la podul nou. La data demarării lucrărilor de construire a podului nou (octombrie 2019), SC Diferit SRL a identificat, printr-un foraj propriu, existența unor straturi de sare pe ambeșe maluri ale râului Someș, pe amplasamentul pe care trebuia construit noul pod, astfel că realizarea lucrărilor nu a fost posibilă”, spun reprezentanții municipalității.
Contract reziliat
Primăria a solicitat proiectantului să depună documentația completă pentru realizarea noului pod care să conțină soluția de fundamentare potrivită situației rezultate din studiul geotehnic. Întrucât acesta nu a depus actele solicitate complete, contractul a fost reziliat.
S-a obținut un nou certificat de urbanism, iar în noiembrie 2021 s-a aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru Podul Porțelanului. La acea dată, Primăria a denunțat unilateral contractul cu Diferit pentru că noua soluție tehnică a modificat substanțial contractul de lucrări.
În aprilie 2022, municipalitatea a demarat o nouă procedură de achiziție în urma căreia a fost încheiat un nou contract de execuție lucrări cu Asocierea Freyrom SA – Procons Group SRL. Firmele au început lucrările în aprilie, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 7 luni.
Date tehnice
Noul pod are următoarele caracteristici:
lungime de 62 m
irculația va fi asigurată pe două benzi cu lățimea carosabilului de 7 m
rotuare de 1,2 m lățime vor fi amenajate pe ambele laturi
pistă pentru biciclete
sistem nou de iluminat public și arhitectural.
CITEȘTE ȘI: