Administrație

Park and ride la viitorul aquapark din Grigorescu? Consilier USR: „Este foarte aproape de nodul 6 al Centurii metropolitane”

Un consilier local USR PLUS propune constuirea unei facilități de tip park and ride pe amplasamentul viitorului aquapark din cartierul Grigorescu.

Park and ride la viitorul aquapark din Grigorescu? FOTO: Depositphotos.com Park and ride la viitorul aquapark din Grigorescu? FOTO: Depositphotos.com

 

 


Călin Groza, consilier local al municipiului Cluj-Napoca din partea partidului USR PLUS, propune costruirea unei parcări în zona viitorului aquapark din Grigorescu, lângă ștrandul Sun. 

 


Potrivit acestuia, parcarea ar putea funcționa ca park and ride, având avantajul de a se afla de asemenea în proximitatea viitorului nod 6 al Centurii metropolitane, așadar ar contribui la descongestionarea traficului.

„Investiții ar trebui făcute la intrările din Grigorescu și Mănăștur, cartiere care preiau traficul dinspre Florești și Baciu. Noul Aqua Park propus de Primărie pe locația ștrandului Sun ar putea include un Parking, mai ales că este foarte aproape de viitorul nod 6 al Centurii metropolitane.


Un parking de cartier costă 32 milioane de lei (exemple Primăverii și Hașdeu) și produce încasări de 100 mii lei anual. Deci s-ar amortiza în peste 300 de ani dacă ar fi să evaluăm o astfel de investiție doar strict financiar și nu din perspectiva beneficiilor pentru locuitorii din zonă. Și mai costisitoare dar la fel de necesare sunt Park& Ride care ar trebui construite la intrările principale ale orașului, să decongestioneze măcar parțial traficul pe axa principală est-vest”, a afirmat Călin Groza.

Ce parkinguri va face primăria anul viitor?

Consilierul local îndeamnă administrația locală să ia o decizie legat de parcările în care va investi anul viitor, întrucât se apropie perioada dezvoltării bugetului pe anul 2023.


„Acum că se apropie adoptarea bugetului pentru anul viitor și neavând o strategie multianuală pentru construcția de parkinguri, Primăria are de luat o decizie: ce parkinguri va finanța dar mai ales ce va finaliza în 2023? Din nou există o diferență între vorbe și fapte la administrația locală și avem doar studii pentru parkinguri care sunt blocate pe la comisiile Primăriei în timp ce Clujul este tot mai sufocat de cele peste 250 mii de autovehicule locale sau aflate în tranzit.

Singurul parking cu finanțare asigurată este cel de la Aeroport și va costa 63 milioane lei, adică de aproape 4 ori încasările anuale provenite din tot ce înseamnă parcări, în centru sau cartiere, și din parkingurile Clujului”, a mai spus Groza.


Oficial: aquapark-ul se va face în Grigorescu

Primarul Emil Boc a anunțat în vara acestui an că Primăria va amenaja un aquapark în zona ștrandului Sun/ Cora, pe o suprafață de teren de 5,5 ha. În proprietatea Primăriei se află deja 1,5 hectare de teren, restul suprafeței fiind dobândită prin câștigarea procceselor de către Primărie. 

Mai multe locații au fost luate în calcul în ultimii ani de către municipalitate pentru construirea aquapark-ului la Cluj-Napoca, însă fără rezultate. 

Pentru construirea unui aquapark ar fi nevoie de un teren de circa 100.000 metri pătrați, iar investiția s-ar ridica la peste 40 de milioane de euro, urmând a fi făcută printr-un parteneriat public-privat.

În lipsa unor facilități de tip aquapark, mulți clujeni merg vara la parcurile tematice din județul Bihor.

Park and ride la Aeroport

O asociere de firme a depus oferte, în luna august, în cadrul licitației pentru execuția unei facilități de tip park and ride la Aeroportul Cluj. Este vorba despre firmele Deconstruct AG (lider), City Group și  MRC Culici 2016 (ofertanți). Oferta se află încă în evaluare la Primărie, potrivit SEAP

Șoferii care ajung la Cluj-Napoca din alte localități își vor putea lăsa mașina în parking și să își continue deplasarea în oraș cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Contractul este estimat de primărie la 52.424.841 lei, criteriul de atribuire a lucrării fiind cel mai bun raport calitate – preț. Banii sunt prevăzuți din bugetul Primăriei.

Primarul Emil Boc a anunțat la începutul acestui an că printre prioritățile autorităților locale pe anul acesta se numără și construirea unui park and ride lângă Aeroportul din Cluj. Terenul pe care va fi amenajat viitorul park & ride da fost cedat de Consiliul Județean Cluj în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca.

Sistemul de park and ride se va realiza în baza protocolului de colaborare încheiat între Județul Cluj și Municipiul Cluj-Napoca pentru stimularea mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport public.

Proiectul prevede amenajarea accesului din drumul național și a unei platforme pentru zona de parcare, cu un total de 863 de locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, dar și o stație de bike sharing cu tot ce presupune aceasta.

De asemenea, este prevăzută și amenajarea unui terminal tip autogară, care va cuprinde Corp C1 – clădire terminal și copertină, Corp C2 – copertină autocare și piațetă publică.

CITEȘTE ȘI:

Tarife mai mari la parcarea Aeroportului Cluj. Vot la limită în CJ. Tișe: „Nu suntem executanții firmei, avem și varianta rezilierii contractului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter