Administrație
Bugetul județului Cluj pentru 2023: peste 1,4 miliarde de lei
Bugetul general al județului Cluj pentru acest an este de peste 1,4 miliarde de lei. Proiectul de buget a fost aprobat, marți, în urma unei ședințe a Consiliului Județean.
Bugetul Clujului pentru 2023 a fost aprobat/captură foto Consiliul Județean Cluj Facebook.com
Administrația județeană a aprobat marți, 31 ianuarie 2023, bugetul general propriu al județului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1.428.700.000 lei.
Bugetul local al județului este de 801.400.000 lei, din care puțin peste 51% este destinat dezvoltării.
În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, respectiv 409.000.000 lei, un procent important, de 88%, este destinat finanțării proiectelor europene.
„Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor nu mai puțin de 27 de proiecte din fonduri externe nerambursabile derulate în prezent de Consiliul Județean și instituțiile subordonate, din următoarele domenii: învățământ, sănătate, cultură, asistență socială, managementul deșeurilor, drumuri județene și digitalizare”, potrivit Consiliului Județean Cluj.
În ceea ce privește programul de investiții publice, bugetul alocat este de 28.000.000 de lei, marea majoritate a sumelor fiind destinate pregătirii proiectelor ce urmează a fi depuse pentru următoarea perioadă de finanțare din fonduri europene nerambursabile.
„E un buget echilibrat, în cadrul căruia am urmărit să folosim cât mai eficient fondurile pe care le avem la dispoziție.
Față de anul trecut, procentul alocat finanțării proiectelor europene a crescut cu 3%, întrucât prioritatea absolută a Consiliului Județean, în 2023, este finalizarea proiectelor din fonduri nerambursabile”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Buget strâmtorat pentru Cluj, în 2023
Bugetul general pe anul 2023 suportă o scădere față de cel din 2022 cu aproximativ 17%, datorată în principal diminuării bugetului local cu circa 26%, respectiv a secțiunii de dezvoltare cu 40%, urmare a diminuării sumelor alocate pentru obiectivele de investiții și pentru proiectele din FEN.
Excedentul anului precedent aferent bugetului local și bugetului instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, pe anul 2023 se va utiliza pentru finanţarea secţiunilor de funcționare și dezvoltare, pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile și cheltuielile secțiunilor de funcționare și dezvoltare în anul curent și pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secțiunilor de funcționare și dezvoltare, după caz, la sfârșitul exercițiului bugetar.
CITEȘTE ȘI: