Administrație

50 de familii din Valea Chintăului nu sunt racordate la sistemul centralizat de alimentare cu apă. Localnicii au venit după ajutor în Consiliul local

Clujenii din Valea Chintăului cer apă și canalizare: „Am venit cu o durere sufletească: să ne racordați la sistemul centralizat”.

Localnicii din Valea Chintăului: Nu avem apă și canalizare/captură video Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Localnicii din Valea Chintăului: Nu avem apă și canalizare/captură video Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Administrația locală derulează o serie de proiecte de infrastructură majoră în acest an, printre care figurează modernizarea străzilor Valea Chintăului, Valea Seacă sau Giuseppe Verdi. 

 


Cu toate acestea, localnicii cu venituri reduse, în general pensionari, au nevoie de sprijin pentru a face față birocrației, astfel încât să fie racordați la sistemul centralizat dealimentare cu apă și canalizare. 

Proiecte pentru care încep lucrările în teren, în 2023/foto: monitorulcj.ro

 


Localnicii din Valea Chintăului: Nu avem apă și canalizare

În ședința de Consiliu local de joi, în care a fost aprobat proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru 2023, băștinașii din zonă au cerut primarului Emil Boc o mână de ajutor. 

 „Sunt de pe strada Valea Chintăului și am venit cu o durere de-a noastră sufletească. 


Se modernizează strada Valea Chintăului, din câte știm, și am dori, dacă se poate să ne racordați la apă și canal, că noi nu avem. 

Iar cei care au rămas nelegați la sistemul centralizat de apă-canal sunt oameni cu venituri mici, cei mai mulți pensionari, băștinașii din zonă. 


De la Podul Fetei, pe o distanță de circa 1 km, sunt 45-50 de familii”, a fost intervenția Adrianei Moldovan și a lui Gavril Pașca, localnici din zona Valea Chintăului. 

Edilul Emil Boc a arătat că Primăria este dispusă să ajute, dar este necesară și implicarea Companiei de Apă. 

„Știm de această problemă, nu e una nouă. Noi o rezolvăm în două etape. 

Prima, care ține direct de noi, este aceasta cu strada, și ați văzut calendarul: băgăm 53 de milioane de lei, mai mult de 10 milioane de euro investim acolo, ca să facem strada cum trebuie. 

Canalizarea însă este de competența Companiei de Apă Someș, care ține de Consiliul Județean”, a explicat Emil Boc. 

Boc: Ducem această lucrare până la capăt

Potrivit administrației locale, Consiliul Județean Cluj întâmpină probleme cu o firmă privată care a realizat doar o parte din lucrări în zonă.

„Pot să vă asigur că voi relua discuția cu Compania de Apă. Dar știu că discuția s-a blocat la un moment dat pe acest subiect. Sperăm să o putem debloca”, a adăugat primarul. 

Potrivit localnicilor din Valea Chintăului, aceștia au făcut nenumărate solicitări către Compania de Apă pentru remedierea favorabilă a problemei legate de sistemul de canalizare. 

Mai mult, locuitorii de pe strada Valea Chintăului au depus documentația necesară pentru a face parte dintr-un program („Prima Conectare”) derulat încă din toamna anului trecut pentru racordarea la sistemul de alimentare cu apă. 

Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”, finanțat prin PNRR, vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse și a fost lansat în noiembrie 2022. 

„Facem prima rectificare de buget, alocăm bani, și ducem această lucrare până la capăt, să îi ajutăm pe oameni”, a explicat primarul Emil Boc. 

Primăria a oferit asigurări că va aloca fonduri pentru a interveni cu lucrări în zonă, dacă dispune de cadru legal, astfel încât localnicii din Valea Chintăului să fie racordați la sistemul de apă și canalizare al orașului. 

Încă din toamna anului trecut, consilierii locali aprobau proiectul de modernizare a străzii Valea Chintăului din municipiul Cluj-Napoca.

Potrivit documentelor Primăriei, valoarea totală a investiției este de 68.322.203 lei cu TVA. Durata de implementare a investiției este de 18 luni, din care 4 luni proiectare și 14 lui execuție. Finanțarea investiției se face din bugetul local.

CITEȘTE ȘI:

După ani de promisiuni, i-a venit rândul! Valea Chintăului, modernizare de 14 milioane de euro!

Clujul realizează 21 de proiecte în acest an și dă startul pentru alte investiții care se vor încheia în 2024

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca 2023 a fost aprobat. Emil Boc: „Cel mai mare buget din istoria orașului”

abonare newsletter