Administrație
Licitația pentru supervizarea lucrărilor la metrou, SUSPENDATĂ a doua oară. A fost solicitată extinderea termenului de depunere a ofertelor
Licitația pentru servicii de supervizare a lucrărilor la magistrala de metrou a fost suspendată. În decembrie, licitația a fost anulată, fiind relansată cu o suplimentare de 15,5 milioane de lei.
Licitația pentru supervizarea lucrărilor la metrou, SUSPENDATĂ a doua oară. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
O licitație de care depinde realizarea metroului de la Cluj, cea care vizează achiziția de servicii de supervizare a lucrărilor, a fost suspendată. Licitația anterioară a fost anulată la începutul lunii decembrie. Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația la finalul anului 2022, cu o suplimentare de 15,5 milioane de lei față de valoarea inițială.
Acum, licitația care avea termen limită de depunere a ofertelor data de 16 februarie a fost suspendată din nou, potrivit informațiilor disponibile pe platforma SEAP. Este vorba despre contractul pentru servicii de supervizare pentru „Proiectare și execuție lucrări de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sistem de instalații), automatizare trafic, racordare și alimentare cu energie electrică pentru «Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – Etapa I: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea, Componenta 1 - Magistrala de metrou Cluj»”.
UPDATE: A fost solicitată prelungirea termenului de depunere a ofertelor.
La solicitarea Monitorul de Cluj, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că este vorba despre o solicitare de prelungire a termenului de depunere a ofertelor. Astfel, până la stabilirea unui nou termen de depunere a ofertelor, licitația apare în platformă ca fiind suspendată, însă aceasta va continua peste câteva zile, până la termenul nou stabilit.
Suma a fost suplimentată în decembrie
La relansarea licitației, valoarea contractului a crescut la 140.551.163 lei, cu 15 milioane de lei mai mare decât valoarea inițială (de 125.013.820 lei). Banii provin din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) și prin Programul Operațional Transporturi (POT) 2021-2027.
Prima licitație, pentru care ofertele trebuiau deschise în 8 decembrie 2022, a fost anulată. Licitația a fost relansată în 22 decembrie, iar termenul limită de depunere a ofertelor anunțat inițial era data de 27 ianuarie 2023, ulterior fiind prelungit până la 16 februarie 2023.
Termenul de implementare a proiectului este de 156 de luni (13 ani), fără posibilitate de reînnoire. Oferta câștigătoare trebuie să aibă cel mai bun raport calitate-preț, iar criteriile de evaluare a ofertelor se referă la componenta financiară (prețul ofertei) - 40%, experiența experților - 39%, dar și metodologia propusă de viitorii consultanți pentru îndeplinirea contractului - 21%.
Ofertele vor fi verificate de către experții tehnici ai Asocierii SWS Engineering S.p.A., SYSTRA și METRANS Engineering S.R.L.
Contract cu valoare record
Primăria Cluj-Napoca va plăti până la 140 de milioane de lei pentru supervizarea magistralei de metrou din municipiu, contract-record pentru consultanță în România.
Valoarea contractului este direct proporțională cu valoarea estimată a contractului de proiectare și execuție: 9 miliarde lei. Serviciile de supervizare înseamnă, practic, consultanță pe durata contractului de proiectare și execuție, dar și în perioada de garanție. Primăria menționează faptul că „semnarea contractului de supervizare se va face numai după semnarea contractului de finanțare”.
Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21 de kilometri, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens), se arată în documentele publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Noua valoare estimată pentru contract este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care valoarea estimată a lucrărilor de execuție este 8.666.341.418,31lei fără TVA, iar valoarea estimată a serviciilor de proiectare, expertizare tehnică, documentații tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor, verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică este de 398.114.648,69 lei fără TVA.
Amintim că Primăria municipiului Cluj-Napoca a prelungit vineri, 27 ianurie cu o lună, până pe 28 februarie, termenul pentru evaluarea ofertelor la contractul Magistralei de Metrou M1, prima linie de metrou din afara Capitalei.
Doi constructori din Turcia, Dogus și Gulermak, firme care au în portofoliu liniile de metrou din Istanbul sau Dubai, au depus pe 28 octombrie 2022 oferte la contractul de aproape 2 miliarde euro, iar Primăria urma să desemneze câștigătorul vineri, 27 ianuarie. Prelungirea termenului de evaluare este explicată prin complexitatea proiectului.
CITEȘTE ȘI: